Published On: Pet, velj 1st, 2013

Stvaranjem dva velekantona smanjiti napetost između Hrvata i Bošnjaka

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon ovih je dana najavio skoro otvaranje procesa ustavnih promjena u Federaciji BiH, koji bi trebao biti okončan prije općih izbora u jesen 2014. godine.
Bošnjački politički krugovi i nevladin sektor do sada su u javnost plasirali nekoliko prijedloga koji, na žalost, uglavnom vode ka daljoj centralizaciji većeg bh entiteta a ne međusobnom konsenzusu i približavanju stavova.
Član ekspertne skupine stručnjaka koja će raditi na izradi novog ustava, imenovane od strane američkog veleposlanika, dr. Mile Lasić, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ovih je dana kazao kako smatra da sve dosadašnje prijedloge treba pažljivo razmotriti i vidjeti gdje je izlaz.
Izlaz je svakako u smanjenju napetosti u Federaciji BiH između Bošnjaka i Hrvata. Te napetosti mogu se smanjiti putem stvaranja dva velekantona, jednog sa bošnjačkom, drugaog sa hrvatskom većinom, a unutar njih mogu se riješiti sva ostala pitanja“, rekao je Lasić za FTV.
Uvjerenja je kako dosadašnja pojava da jedan narod drugome nameće njegove političke predstavnike također mora biti sankcionirana.
Dakle, moguće je napraviti takve izborne jedinice i sankcionirati dosadašnje loše pojave, kako bismo imali čišću situaciju do 2014. godine“, zaključio je Lasić.