Subota, 15 lipnja, 2024

Studenti u BiH završavaju fakultete, ali još nema pravilnika o korištenju akademskih titula

Must Read

U Bosni i Hercegovini još ne postoji pravilnik o stjecanju i korištenju akademskih titula, naučnih i stručnih zvanja. Rektori Univerziteta u Sarajevu i Banjoj Luci te Sveučilišta u Mostaru, na sastanku u Ministarstvu civilnih poslova BiH su dogovorili tekst pravilnika, međutim, još se čeka na zvaničnu odluku, a zatim na prosljeđivanje Vijeću ministara.

 

Studenti u BiH koji završavaju fakultet po novom obrazovnom sustavu, odnosno bolonji, stječu zvanje bachelora, mastera struke i doktora struke ili znanosti. Svaki kanton, odnosno entitet, ima svoj pravilnik o stjecanju i korištenju akademskih titula, ali na razini BiH takav pravilnik još ne postoji. Bilo je nekoliko pokušaja usuglašavanja pravilnika, no nijedan nije prošao na Vijeću ministara.

Prepoznavanje diploma unutar EU

Zbog nepostojanja usuglašenog pravilnika studenti trpe godinama te imaju problema pri zapošljavanju jer mnogi privatni poslodavci nisu upućeni, odnosno ne znaju što znači bachelor.

“Smatramo izuzetno značajnim što je postignuta suglasnost o tekstu Prijedloga pravilnika o stjecanju i korištenju akademskih titula, znanstvenih i stručnih zvanja. To je veliki korak kojim su stvoreni uvjeti da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, usvoji pravilnik “, istaknuli su za Klix.ba iz Rektorata Sveučilišta u Sarajevu.

Donošenje pravilnika na državnoj razini će doprinijeti usuglašavanju akademskih titula, znanstvenih i stručnih zvanja u području visokog obrazovanja cijele Bosne i Hercegovine, koje će također biti prepoznate i unutar EHEA, tvrde u rektoratu UNSA.

Lakši pronalazak posla po završetku fakulteta

Usvajanjem pravilnika studentima će biti olakšan izlazak na tržište rada.

“Usvajanje pravilnika o stjecanju i korištenju akademskih titula te znanstvenih i stručnih zvanja predstavlja jednu od pretpostavki za reformu zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, a za koju uvjete i neophodne resurse treba osigurati država. To svakako uključuje i reformu radnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je iz Rektorata.

Da bi se Prijedlog pravilnika poslao Vijeću ministara BiH potrebna je pismena suglasnost rektora.

“U tijeku je pribavljanje pisanih suglasnosti rektora javnih sveučilišta u BiH, a po primitku dokument će biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje. Imajući u vidu činjenicu da se na pravilniku radi već nekoliko godina te da Vijeće ministara BiH u prošlom mandatu nije uspjelo donijeti Pravilnik i da je Ministarstvo civilnih poslova uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti, teško je sa sigurnošću predvidjeti daljnji tijek događanja na donošenju Pravilnika. Ipak, sa optimizmom gledamo na rješavanje tog pitanja “, istaknula je Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva sigurnosti BiH.

Čeka se odluka Vijeća ministara

Ona je navela da je zvanje bachelor prepoznato i da je osobama koje imaju to zvanje omogućeno da sudjeluju na natječajima za prijam u državnu službu jednako kao i osobe koje su zvanja stekle po starom sistemu.

“Problem je ipak i dalje evidentan, a naročito kada su u pitanju privatni poslodavci. Ne dovodeći u pitanje akademsku autonomiju, ovom pitanju treba pristupiti krajnje pažljivo i oprezno kako bi se spriječilo postojanje različite prakse na različitim vioskoškolskim ustanovama u BiH. S obzirom na to da je mobilnost iu smislu nastavka školovanja iu smislu zapošljavanja još uvijek najprisutnija među državama bivše Jugoslavije, bilo bi optimalno na razini cijele regije usuglasiti rješenja u oblasti ekvivalencije predbolonjskih sa bolonjskim zvanjima “, istakla je Rulj.

S obzirom na to da je u pitanju dokument koji će tek biti razmatran na Vijeću ministara BiH, u Ministarstvu civilnih poslova BiH su istaknuli da ne mogu prejudicirati rješenja i govoriti o konkretnim odredbama Prijedloga pravilnika o stjecanju i korištenju akademskih titula, znanstvenih i stručnih zvanja.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -