Utorak, 28 svibnja, 2024

Novom reisu danas će biti uručena tzv. “menšura”

Must Read

Menšura koja će biti uručena KavazovićuCeremonija inauguracije i uručenja menšure, svečanog dokumenta koji se potvrđuje izabor za reisu-l-ulemu, započet će danas dolaskom odlazećeg reisa Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića i novog reisa Huseina ef. Kavazovića u Gazi Husrev-begovu džamiju.

Nakon podne namaza, ašeru će proučiti hafiz Aziz Alili, a kratki zikir hafiz Mensur Malkić i horovi.

Programom  menšure predviđeno je da Muharem Hasanbegović pročita Odluku Izbornog tijela o izboru reisa, koju će novom reisu Kavazoviću uručiti predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, a novi reis Husin ef. Kavazović položit će zakletvu.

Predviđeno je da dosadašnji reis Mustafa ef. Cerić i reis Husein ef. Kavazović održe prigodan govor povodom dodjele menšure.

Na kraju ceremonije dovu će proučiti hafiz Ismet ef. Spahić, a potom će okupljeni u Gazi Husrev-begovoj džamiji čestitati reisu-l-ulemi.

Izborno tijelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 23. septembra izabralo Husein ef. Kavazovića za reisu-l-ulemu. Ovom menšurom se Kavazović ovlašćuje da obavlja dužnost reisa u skladu s propisima Šerijata, odredbama Ustava Islamske zajednice u BiH i državnim zakonima.

Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH izabran je na mandatni period od sedam godina.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -