Published On: Ned, ruj 11th, 2016

STUART: BiH se treba odmaknuti od Daytona


Političke napetosti i problemi nastali u Bosni i Hercegovini zbog najave o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj mogu se rješiti poštivanjem zakonskih procedura no pritom je jasno kako se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati jer su one konačne i obvezujuće, ocijenio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko kako ga u subotu citira Dnevni avaz.
Inzko je sugerirao kako je ključ rješenja krize u onome što će odlučiti Ustavni sud BiH 17. rujna.
Tada će on odlučivati o zahtjevu Narodne skupštine RS za preispitivanje ranije odluke kojom je 9. siječnja proglašen neustavim kao dan entiteta te o prijedlogu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za donošenje privremene mjere kojom bi se zabranila provedba referenduma najavljenog za 25. rujna, piše Hina.
”Stavovi međunarodne zajednice su o ovom pitanju dobro su poznati: Apeliramo na RS da ne održi referendum”, kazao je Inzko.
Istaknuo je kako će ono što Ustavni sud BiH zaključi na zasjedanju narednog tjedna biti konačna odluka.
”Nikakav referendum ne može promijeniti tu činjenicu”, kazao je austrijski diplomat.
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u odvojenom je intervjuu za javni servis BHRT kazao kako očekuje da će Ustavni sud usvojiti njegov zahtjev za zabranom rerferenduma.
”Ja ću odluku Ustavnog suda poštovati ma kakva ona bila”, kazao je Izetbegović.
Ocijenio je pak kako bi referendum u RS-u predstavljao ”crvenu crtu” i za međunarodnu zajednicu zbog čega ona mora biti pripravna odlučnije reagirati.
Predsjednik RS Milorad Dodik je nakon razgovora sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučičem u petak u Beogradu kazao kako je otkazivanje spornog referenduma moguće jedino ukoliko Ustavni sud izmijeni svoju odluku iz studenog 2015. kojom je 9. siječnja proglašen neustavnim praznikom jer vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x