Published On: Ned, ruj 11th, 2016

Petnaest godina poslije 11. rujna: Četiri zrakoplova, dva rata, ISIL i milijun mrtvih

Četiri putnička zrakoplova s relacijama od istočne obale SAD-a prema Californiji oteta su ujutro 11. rujna 2001. godine.
Dva putnička zrakoplova skrenuta su prema New Yorku gdje su se zabili u zgrade Svjetskog trgovačkog centra. Tragični događaj na Manhattanu pratio je cijeli svijet zahvaljujući tisućama videozapisa piše Klix.
Za druga dva zrakoplova to se ne može reći, a službeni tijek događaja podrazumijeva da se jedan strmoglavio u Pentagon, dok je četvrti putnički zrakoplov, također usmjeren prema Washingtonu, pao u polje u Pennsylvaniji nakon što su putnici savladali otmičare.
Između 08:46 i 10:28 sati po lokalnom vremenu ubijeno je 2.977 osoba, uglavnom civila.
Zajedno s otmičarima, tog je dana poginulo 2.996 osoba.

Petnaest godina poslije, imena nevinih žrtava i njihovih spasitelja koji nisu preživjeli uklesani su na nekoliko lokacija, a najimpresivnija je ona Memorijalnog centra 11 rujna u New Yorku.
Za smrt nevinih okrivljena je teroristička organizacija Al-Quaida čiji je čelnik Osama bin Laden ubijen 2011 . godine.
Teroristički napadi na tlu Sjedinjenih Američkih Država iskorišteni su za pokretanje dva rata čije se posljedice osjete i danas, a koji su usmrtili gotovo milijun vojnika i civila.
Iako je rat u Afganistanu službeno završen, irački rat još uvijek plamti sa malo drugačijim ulogama.
Političke turbulencije neizravno su uzrokovale revolucije i nemire u još nekoliko zemalja, uključujući i rat u Siriji koji je usko povezan s invazijom na Irak 2003. koja će kasnije stvoriti sljedbenike ISIL-a piše Klix.ba