Published On: Sat, Jul 29th, 2017

STRUČNJACI: Projektil Sjeverne Koreje bi mogao pogoditi Los Angeles, Chicago, New York…

Stručnjaci smatraju da bi interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je Sjeverna Koreja testirala u petak mogao pogoditi najveće američke gradove.

“Stručnjaci iz SAD-a, Južne Koreje i Japana analizirali su lansiranje projektila iz Mupyong-nija u blizini sjevernokorejske granice s Kinom te su zaključili da je projektil, da je letio na ravnijoj, standardnoj putanji, mogao imati u svom dometu velike američke gradove poput Los Angelesa, Denvera i Chicaga te možda čak i New York City i Boston”, kazao je David Wright, stručnjak za projektile u Udruženju zabrinutih znanstvenika, javlja CNN.

Načelnik zajedničkog stožera Južne Koreje je rekao da je po njihovim procjenama interkontinentalni projektil koji je testiran u petak po svom dometu napredniji od onog koji je lansiran početkom ovog mjeseca. Stručnjaci su prethodno naveli da je testiranje pokazalo da Sjeverna Koreja može pogoditi Aljasku.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je proglasio uspješnim posljednje testiranje interkontinentalnog balističkog projektila, nazvavši ga “oštrim upozorenjem” SAD-u te kazavši da je testiranjem potvrđeno da su Sjedinjene Države u dometu projektila, izvijestili su državni mediji, prenosi BBC./HMS/