ORAŠJE U CRNOM: U jezeru kod mjesta Tolisa utopili se momak i djevojka

Pretpostavlja se da je mladić bio manje vješt plivač, te da je Romana skočila u vodu u pokušaju da ga spasi od utapanja.

Njihova tijela danas su u jezeru, nastalom eksploatacijom šljunka na lokalitetu Špionjaci, pronašli članovi Ronilačkog kluba “Nemo”.

Klajić je iz Donje Mahale, kod Orašja, a Rapatićeva je iz Sreske, u Hrvatskoj, ali je živjela u Tolisi. Nestanak para policiji je prijavljen jutros , oko pet časova.

Mladić i djevojka posljednji put viđeni su juče, a jutros je, nedaleko od jezera, pronađen Klajićev automobil.

Neđo Mićić, član Ronilačkog kluba “Nemo”, potvrdio je da je tijelo djevojke pronađeno u jezeru ujutru, oko 9.15. On kaže da je bila obučena, te da su pored obale nađene i cipele.

Nedaleko od lokacije gdje je pronađeno tijelo Rapatićeve, ronioci su, u 10.20, pronašli i tijelo njenog mladića.

“Tijela su bila razdvojena nekih sedam do osam metara. Djevojka je bila obučena, a mladić u kupaćem šorcu. Tlo je jako muljevito, pa je bilo teško tražiti, a voda pretopla”, ispričali su ronioci.

Dok jedni izvori kažu da je Rapatićeva, najvjerovatnije, skočila kako bi spasila svog dečka, drugi tvrde da je prije nesreće Klajić uzeo djevojku u naručje i da su se tako spustili u vodu.

“Bila je to šala, a poslije smo čuli da se prskaju vodom i smiju se”, rekla je jedna djevojka.

Šta se tačno dogodilo, pokazaće istraga, koju vodi policija, a iz koje još jednom kupače savjetuju da budu oprezni.

“Pozivamo kupače da se kupaju samo na lokacijama gdje postoje spasilačke službe i da se ponašaju u skladu sa preporukama ljekara, da ne skaču u vodu nepripremljeni”, rekao je Josip Dominković, portparol MUP-a Posavskog kantona.

On je apelovao da obrazovne ustanove, u okviru fizičkog vaspitanja, počnu sa edukacijom plivanja na svim nivoima.

“Živimo na području velikih rijeka i revira, apsolutno nepripremljeni na opasnost od vode”, upozorio je Dominković, podsjećajući da je posljednja tragedija u Tolisi, najvjerovatnije, uzrokovana nepoznavanjem plivanja.

Ovo je treće utapanje na području Posavskog kantona u proteklih nekoliko dana. Ronioci kluba “Nemo” u subotu su pronašli tijelo Damira Ćatića (30) iz Domaljevca, koji je nestao u petak na rijeci Savi. Njega su pronašli pet kilometara od mjesta utapanja.

Nezavisne.com