Published On: Sun, Sep 17th, 2017

STRAVIČAN NAPAD NA ŽELJEZNIČKOJ POSTAJI Unakažene mlade turistice, kiselina postaje sve češće oružje napadača

Četiri mlade američke turistice nove su žrtve bolesnog trenda bacanja kiseline na prolaznike. Dvadesetogodišnjakinje su napadnute danas, nešto iza 11 sati, na  željezničkoj postaji Saint-Charles u Marseilleu. Nepoznata žena im je prišla, a potom ih je, iz bočice s pumpicom, poprskala klorovodičnom kiselinom. Dvjema djevojkama kiselina je ozlijedila lice, dok su druge dvije prošle bez ozljeda, ali su zbog stanja šoka, također prebačene u bolnicu. Nedugo nakon događaja koji je potresao Francusku, policija je uhitila 41-godišnju napadačicu kiselinom, a po pisanju tamošnjih medija, ovaj najnoviji, u nizu bizarnih napada, nije povezan s terorizmom.

Napadi kiselinom u svijetu su sve učestaliji, a za tim novim „oružjem“ sve više posežu i bande u Londonu. Zbog brojnih kontrola koje uključuju i detektore metala, vrlo je teško neopaženo unijeti nož, pištolj ili neko drugo “klasično” oružje, zbog čega upravo kiselina postaje glavno oružje, u mafijaškim obračunima, ali i prilikom običnih krađa i razbojstava. Samo u prošloj godini u Velikoj Britaniji su zabilježena čak 454 slučaja napada kiselinom, što je gotovo dvostruko više nego 2015, kada se dogodio 261 napad kiselinom.

Specifična vrsta zločina

Nekoliko dana uoči Uskrsa, nepoznati je napadač kiselinom polio i teško ozlijedio 40-godišnjeg Kineza koji je s obitelji i dvogodišnjim sinom šetao Londonom. Muškarcu je lice potpuno unakaženo. Samo nekoliko dana kasnije, u noći na Uskrsni ponedjeljak, u jednom noćnom klubu napadač je kiselinom pošpricao dvadeset ljudi- dvoje je oslijepilo na jedno oko, troje je teško ozlijeđeno, a trajne će ožiljke na koži nositi još desetak osoba.

Stručnjaci pojašnjavaju kako je napad kiselinom specifična vrsta zločina pri kojoj motiv nije ubiti žrtvu, nego ju trajno unakaziti i time joj uništiti život.

„Klorovodična kiselina je jedna od najjačih neorganskih kiselina i ako je dovoljno dugo na tkivu može izazvati teške opekline nakon kojih mogu ostati ožiljci. Dospije li pak u oči posljedice mogu biti vrlo teške, a ako kiselina završi u ustima može izazvati zatvaranje gornjih dišnih puteva i oštećenje glasnica, no težina ozljeda ovisi o količini kiseline i vremenu njenog zadržavanja na tkivima“, pojašnjava dr. Tanja Pekez Pavliško te daje savjete za prvu pomoć, u slučaju bliskog kontakta s klorovodičnm kiselinom.

Evo što treba učiniti u slučaju napada kiselinom

Nakon dodira s kožom:

Skinuti svu odjeću i obuću, mjesta dodira temeljito ispirati vodom, najmanje 30 minuta, a ako se simptomi ne povlače, nastaviti s ispiranjem te zatražiti savjet liječnika.

Nakon dodira s očima:

Čistim prstima raširiti kapke, usmjeriti ne prejaki mlaz vode u oko i pri tom kružiti očima. da voda dospije u sve dijelove oka. Oko treba ispirati najmanje 30 minuta, a ako se simptomi ne povlače, hitno potražiti pomoć okulista.

Nakon gutanja kiseline:

Ne izazivati povraćanje, isprati usta vodom i ispljunuti, a potom popiti čašu vode. Osobu staviti u poluležeći položaj i prebaciti ju u bolnicu. Ako osoba povraća, postoji opasnost od aspiracije u pluća te je važno zračne putove držati slobodnim.