STRATEŠKI ZAOKRET HDZ-ove koalicije sa SDP-om rezultat prijevara SDA s Izbornim zakonom

Do prije nekoliko mjeseci činilo se gotovo nemogućim da se u političkome zagrljaju nađu nominalno vodeća nacionalna stranka Hrvata – HDZ BiH i, primjerice, stranke s dominantno bošnjačkom ljevicom poput SDP-a ili Naše stranke, no nekoliko slučajeva u praksi opovrgava taj stereotip te moguće nagovještava strateški zaokret u političkim i nacionalnim odnosima, piše Večernji list BiH.

Posljednji takav iskorak napravljen je u Tuzli gdje su stranke koje okupljaju SDP BiH i Naša stranka smijenile Vladu u Tuzlanskoj županiji koju je predvodio bošnjački SDA, a u novome sazivu je i jedan ministar Hrvat koji je prethodno morao napustiti HDZ BiH jer ova stranka nema zastupnika u županijskoj Skupštini, piše Zoran Krešić za Večernji list BiH.

Nacionalni izdajnici

Novu vladajuću većinu u Tuzlanskoj županiji čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, a neformalno i HDZ BiH, dok su SDA, SD te DF Željka Komšića iz vlasti prešli u oporbu.

Uz premijera Kadriju Hodžića, iz redova SDP-a BiH ova stranka ima četiri ministra, PDA trojicu, Naša stranka dva, kao i Savez za bolju budućnost, dok je jednog ministra zdravstva, dr. Božu Jurića, predložio HDZ BiH. Budući da HDZ BiH nema nijednog zastupnika u županijskoj Skupštini, Juriću je kao uvjet da postane ministar postavljeno da izađe iz redova ove stranke.

Neki su taj potez ocijenili ucjenjivačkim i ponižavajućim za Hrvate, no s obzirom na taktike koje obično koristi SDA oko proglašavanja nacionalnim izdajnicima svakoga tko pronađe prostor za dogovor s vodećim hrvatskim i srpskim strankama, takvo što doživljeno je kao potrebni bolni kompromis.

Izvjesno vrijeme dio sadašnje oporbe okupljen oko gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića nastoji oslužbeniti većinu koja bi izbacila SDA iz Zeničko-dobojske županije.

No, to im ne polazi za rukom, a, uz HDZ, očito je da strankama s kojima se nalazi i SDP treba još ruku za sigurnu većinu. Kako se doznaje, čak se i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji “piju kave” između vodeće hrvatske stranke HDZ-a BiH i SDP-a BiH, pa ne bi trebalo isključiti mogućnost čak ni da se ovdje dogodi jedan takav savez.

To bi se posve izvjesno odrazilo i na vlast u Mostaru gdje se jedino dvotrećinska većina u Gradskom vijeću potrebna za usvajanje proračuna jedino ne može imati bez HDZ-a BiH, dok sve druge političke kombinacije mogu biti u igri.

Iako to zasad ne izgleda, potpuni zaokret u odnosu na savez HDZ – SDA, primjetno je, međutim, kako vodeća hrvatska stranka ne želi više sva jaja trpati u istu košaricu s kojom pak ne mogu računati na ostvarenje trenutačno postavljenog najvažnijeg političkog cilja – izmjena Izborenog zakona.

Ako je nekad SDP i grupacija oko njega inventirao slučaj “Komšić”, odnosno izigravanje volje Hrvata u BiH glasovima Bošnjaka, danas je tu matricu ponašanja potpuno preuzeo SDA.

Ova stranka odlučila je biti skrbnik dijela podobnih Hrvata i satelitskih političkih opcija, dok se istodobno s drugog političkog pola pomalo, ali sve glasnije čuju poruke kako je nametanje političkih predstavnika Hrvatima jedna vrsta štetočinske politike koja ponajprije radi na destrukciji bilo kakve mogućnosti približavanja Hrvata i Bošnjaka te smještanja njihovih odnosa na strah od preglasavanja i manipuliranja.

Distanciranje ili…

S druge pak strane, HDZ BiH očito želi dati još jednu prigodu SDA kako bi se opredijelio hoće li podržati izmjene Izbornog zakona kako bi Hrvati mogli slobodno birati svoje predstavnike ponajprije u Domu naroda Parlamenta FBiH, a onda i u državnom Predsjedništvu, čime bi i ostale strukture koje se biraju posredno dobile legitimitet narodnog predstavljanja.

U slučaju pak da se u ovoj godini, koja je neizborna, ne dogodi taj zaokret, onda bi bilo logično očekivati da će se HDZ BiH i SDA početi međusobno dodatno distancirati te stvarati koalicije jedan nasuprot drugog.

Najveći gubitnik takvog razigravanja mogao bi biti upravo SDA protiv kojeg se udružuje sve šira probošnjačka oporba u FBiH./HMS/