Subota, 13 srpnja, 2024

Stranke koje se zalažu za nezavisnost pobjedile u Kataloniji

Must Read

Ovo je Puigdemont izjavio u Bruxellesu. On je otišao u prijestolnicu Europske unije nakon što je njegovu vladu u listopadu smijenio španjolski premijer Mariano Rajoy kada je proglasila neovisnost od Španjolske. Vlada u Madridu tada je i ukinula autonomiju Kataloniji.

Carles Puigdemont je rekao da je neosporno da su zagovornici nezavisne Katalonije osvojili ključni glas na regionalnim izborima.

“To je rezultat koji nitko ne može osporiti”, poručio je Puigdemont u Bruxellesu.

Novinske agencije su javile da su slobodarske stranke Katalonije na putu da osvoje većinu mjesta u novom regionalnom parlamentu, što može prouzrokovati nastavak sukoba sa španjolskom središnjom vladom.

Međutim, stranka Građani, koja želi da Katalonija ostane poluautonomni dio Španjolske, najveća je stranka. Kao rezultat toga, nejasno je tko će dobiti pravo formirati vladu.

S više od 95 posto prebrojanih glasova, stranka Građani ima 25 posto, osvojivši 36 mjesta u parlamentu od 135 mjesta.

Međutim, stranke za neovisnost, Zajedno za Kataloniju, republikanska ljevica iz Katalonije i Popularno jedinstvo, zajedno su na putu da osvoje ukupno 70 mjesta, dajući im većinu.

Izlaznost na regionalnim izborima u četvrtak bila je izuzetno visoka – 84 posto. Oko 5,5 milijuna Katalonaca imalo je pravo glasa.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Agencija Reuters ranije je dala ocjenu da će, ukoliko dođe do pobjede stranaka za nezavisnot, biti otvoreno novo, neizvjesno poglavlje u najtežoj španjolskoj političkoj krizi, od pada Frankovog fašističkog režima i povratka demokracije u sedamdesetim godinama.

To će dovesti u pitanje sposobnost premijera Mariana Rajoya da kontrolira situaciju koja je nanijela velike štete španjolskom gospodarstvu, imajući u vidu da su mnoga poduzeća napustila Kataloniju, ocjenjuje britanska agencija.

Rajoy je raspisao izbore u nadi da će vratiti bogatu regiju u “normalnost” pod novom vladom koja će biti za jedinstvo s Madridom. Prethodnu vladu je otpustio nakon referenduma i proglašenja neovisnosti.

Smijenjeni katalonski lider Carles Puigdemont izbore je dočekao u egzilu u Bruxellesu, odakle je vodio kampanju, a njegov bivši zamjenik Oriol Junqueras, sada oponent, iz zatvora u Madridu.

Izbori su, na neki način, referendum o tome kako stoji pokret za neovisnost Katalonije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -