NAŠ PRECJEDNIK: Erdogan oštro odgovorio Trumpu da Turska nije na prodaju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je odgovorio na prijetnju Donalda Trumpa da će srezati američku pomoć zemljama koje će danas na izvanrednoj sjednici Opće skupštine UN-a glasati za rezoluciju protiv Trumpove odluke o priznanju Jeruzalema za izraelski glavni grad.

“Gospodine Trump, svojim dolarima ne možete kupiti demokratsku volju Turske”, rekao je Erdogan u Ankari.

“Apeliram na cijeli svijet… Nikada ne prodajte svoju volju za sitne dolare”, istaknuo je Erdogan.

Opća skupština UN-a održat će u četvrtak rijetku izvanrednu sjednicu na zahtjev arapskih i muslimanskih zemalja kako bi glasovala o nacrtu rezolucije na koju su Sjedinjene Države stavile veto u ponedjeljak na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Preostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za rezoluciju, koju je sastavio Egipat, i u kojoj se izrijekom ne spominju Sjedinjene Države ili američki predsjednik Donald Trump nego se izražava “duboko žaljenje zbog nedavnih odluka koje se tiču statusa Jeruzalema”.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley upozorila je u utorak u pismu upućenom desecima država UN-a, koje je dobio na uvid Reuters, da je Trump zatražio od nje da mu prijavi “one zemlje koje su glasovale protiv nas”. Ona je tu prijetnju ponovila i u objavi na Twitteru: “SAD će napraviti popis”.

Trump je u srijedu zaprijetio da će ukinuti financijsku pomoć zemljama koje budu glasovale za nacrt rezolucije UN-a u kojemu se traži od SAD-a da povuče svoju odluku o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela.

Nekoliko visokih diplomata izjavilo je da teško da će upozorenje američke veleposlanice promijeniti puno glasova u Općoj skupštini gdje su rijetke takve izravne, javne prijetnje.

Erdogan smatra kako će danas “svijet Americi očitati dobru lekciju iz demokracije”.

U Općoj skupštini UN-a, koja ima 193 članice, nitko nema pravo veta, a Palestinci uživaju široku potporu, što znači da će rezolucija vjerojatno proći.

Rezolucije Opće skupštine, međutim, imaju manju težinu od onih Vijeća sigurnosti.