Published On: Pet, pro 11th, 2015

Stranka Angele Merkel za zabranu burke: Oni koji ih nose pokazuju da nisu spremni integrirati se u njemačko društvo

Pod pritiskom da zaoštre stav prema imigrantima, konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel pozvali su na zabranu nošenja burki, rekavši da se to pokrivalo za cijelo tijelo koje nose neke muslimanske žene ne bi smjelo nositi u javnosti.
U rezoluciji koja će se usvojiti na nadolazećem stranačkom kongresu u Karlsruheu, čelništvo njene Kršćansko-demokratske unije (CDU) oduprlo se zahtjevima nekih članova za “Obergrenzeom” ili određivanjem gornje granice broja izbjeglica koji mogu ući u Njemačku.
Rezolucija na 18 stranica, o kojoj će članovi stranke raspravljati na kongresu koji počinje u ponedjeljak, kaže da su pokrivala koje nose muslimanke suprotna njemačkim vrijednostima.
“Svako onaj tko ih nosi pokazuje da nije spreman integrirati se u naše otvoreno i slobodno društvo. Stoga odbacujemo nošenje pokrivala za cijelo tijelo u javnosti”, piše u rezoluciji.
Francuska prije četiri godine zabranila burke
Susjedna Francuska zabranila je nošenje burke 2011. godine, dok se Njemačka tomu odupirala.
CDU također poziva na kriminalizaciju podupiranja terorističkih organizacija na internetu i ograničenje prava imigranata koji dobiju azil u Njemačkoj da onamo dovedu svoje porodice.
Rezolucija također upozorava da, ako EU nije u stanju kontrolirati svoje vanjske granice, Schengenska zona slobodnog kretanja ljudi ne bi dugoročno trebala ostati na snazi.
“Želimo očuvati Schengen. Kraj Schengena imat će ozbiljne posljedice. Izazvat će kolateralnu štetu u području ekonomije, politike i u drugim sferama. Ipak, mi ovdje kažemo da je Schengen ugrožen”, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predstavljajući rezoluciju na konferenciji za novinare.
(Balkans.aljazeera.net)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare