Published On: Čet, stu 9th, 2017

Strahujete od početka novoga rata? Evo u koju zemlju je najsigurnije pobjeći dogodi li se najgori scenarij

Prema Globalnom indeksu mira postoje zemlje koje bi mogle biti sigurno utočište za one koji bi bili pogođeni eventualnim trećim svjetskim ratom.

Na začelju kolone devet najsigurnijih zemalja je Švicarska, poznata po svojoj neutralnosti, a prednost su joj i i planine koje je okružuju i prirodna su zaštita protiv osvajača. Kanada se našla na osmome mjestu ove liste, a na istome mjestu je bila i prošle godine.

Danska je zauzela sedmo mjesto. Iako bi zbog geografskog smještaja i činjenice da je članica NATO-a mogla trpjeti posljedice konflikta, ona pod svojim suvernitetom ima i Grenland pa je to razlog njezine sigurnosti.

Šesti po redu, Island bi zbog svoje geografske izolacije mogao ostati izvan zone konflikta. Japan je, pak, trenutačno na petome mjestu zbog visokog nivoa militarizacije, unutrašnje sigurnosti, ali i bez učešća u međunarodnim konfliktima, mada će vjerojatno blizina Sjeverne Koreje i njezinih raketnih postrojbi utjecati na skorašnji pad Japana s vrha ove liste sigurnosti. Piše Slobodna Dalmacija.

Austrija i Češka, u kojoj nije bilo nikakvih terorističkih napada, dijele četvrto mjesto. Slovenija također dugo nije bila uključena u dugotrajnije konflikte većih razmjera, pa se našla na trećoj poziciji, a broj termalnih, solarnih i hidro izvora električne energije ove zemlje u stalnom je porastu, što znači da se Slovenija u slučaju konflikta ne bi morala oslanjati na uvoz struje.

Kao i Slovenija, drugoplasirani Novi Zeland je sam sebi dovoljan kada je energija u pitanju jer više od 50 posto ukupne energije dolazi iz hidroizvora, a drugi bitan faktor mu je i plodna zemlja, pogodna za uzgajanje različitih vrsta usjeva. Također, prednost Novog Zelanda je i njegova udaljena i “zavučena” lokacija.

Portugal je najsigurnija država na listi jer je ta zemlja tijekom Drugoga svjetskog rata bila neutralna, a ni poslije nije sudjelovala u sukobima.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x