Published On: Čet, stu 9th, 2017

JER MIR NAM JE VAŽAN: SAD od 2001. na ratove potrošio 4300 milijardi dolara

Washington je od 2001. godine potrošio 4300 milijardi dolara samo na vojne operacije u Iraku, Siriji, Afganistanu i Pakistanu, za jačanje sigurnosti i pomoć veteranima, priopćio je Institut Watson sa Sveučilišta Brown iz grada Providence u američkoj saveznoj državi Rhode Island.

Osim toga, prema znanstvenicima, u fiskalnoj godini 2018., koja je u Sjedinjenim Američkim Državama započela 1. listopada ove godine, ta će se brojka povećati na 5600 milijardi dolara.

Stručnjaci su izračunali ne samo troškove Pentagona, već i troškove State Departmenta u tom području, Ministarstva za branitelje i državne sigurnosne agencije vezane za vojne potrebe.

Međutim, istraživači nisu uzeli u obzir američku potrošnju u drugim operacijama, uključujući još uvijek važeću pomoć Filipinima u borbi protiv terorizma, te izdvajanja za zemlje u Africi i Europi.

SAD ukida savezništvo s Ukrajinom

Dakle, američki vojni izdaci svakog američkog poreznog obveznika stoje gotovo 23,4 tisuće dolara, izračunali su autori studije.

U ponedjeljak je američki predsjednik  Donald Trump u Zastupnički dom poslao pismo sa zahtjevom za povećanje potrošnje Pentagona za 2018. fiskalnu godinu, a kao razlog je naveo situaciju u Sjevernoj Koreji, neplanirane popravke američkih brodova “John McCain” i “Fitzgerald” i povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu.

Nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, unatoč obećanjima “kako SAD više neće voditi intervencionističke ratove i nametati američki način života drugim narodima”, mnogi su predvidjeli neočekivani porast vojne potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama. Pokazalo se da su bili u pravu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x