Published On: Ned, ruj 30th, 2012

Stradalnicima HVO-a 5 automobila, ostalih 75 invalidima Armije

Kako Federalno ministarstvo branitelja i ministar Zukan Helez gledaju na hrvatske ratne stradalnike govori i popis korisnika automobila koje dodjeljuje spomenuto ministarstvo. Na tome popisu se našlo 80 osoba koji su 100 posto invalidi. Od toga je 75 Bošnjaka i pet Hrvata. Popis je sastavila komisija kojoj je na čelu Nafija Kurtić, a suglasnost je potpisao ministar Zukan Helez.

Helezova politika

– Ovo je samo još jedan pokazatelj što Helez smatra pod pojmom ravnopravnost. Radi se o još jednom grubom kršenju prava hrvatskih stradalnika i torturama koje moramo prolaziti i nakon svega što smo prošli tijekom rata – poručuju iz hrvatskih udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata. Inače, radi se o vozilima “ford focus wagon”, a hrvatski stradalnici se pitaju po kojim se to kriterijima radilo pa je samo pet Hrvata dobilo vozila. I nisu nezadovoljni samo u hrvatskim udruga proisteklim iz Domovinskog rata. Povodom ove situacije oglasili su se i iz Hrvatske seljačke stranke. – HVO je tijekom Domovinskog rata funkcionirao sukladno Zakonu o obrani Hrvatske Republike Herceg Bosne i Zakonu o službi o Oružanim snagama Hrvatske Republike Herceg Bosne i kao takav potpuno organizirano, svojevoljno i ravnopravno, sukladno Daytonskom sporazumu, ušao u vojsku Federacije kao jedna od dvije sastavnice, i to ona bolja što smo u Domovinskom ratu i dokazali. Sukladno Daytonskom sporazumu omjer pripadnika vojske Federacije i raspodjela sredstava između branitelja iz bivše vojne komponente HVO-a i bivše vojne komponente A BiH se ima rasporediti u omjeru 1:2,3 – podsjećaju u ovoj stranci.

Nastavak diskriminacije

– Ovo, također, nije prvi slučaj brutalne segregacije Hrvata i bivših pripadnika HVO-a prigodom dodjele vozila ako imamo u vidu kako je isto ministarstvo krajem 2008.godine, u vrijeme ministra Zahida Crnkića dodijelilo 150 “škoda octavia” od kojih je čak 12 vozila išlo u ruke hrvatskih ratnih stradalnika. Tada je HSS upozoravao kako je omjer raspodjele 1:12,5 te kako hrvatske stranke to više nikada ne smiju dopustiti, a trenutačni ministar Helez je taj omjer dodatno podigao u korist Bošnjaka, a hrvatske stranke i dalje šute – ističu iz HSS-a. Pozvali su hrvatske predstavnike u federalnoj Vladi da se usprotive ovakvoj politici te da svojim zalaganjem isprave nepravdu koja se nanosi hrvatskim braniteljima. Također, HSS zahtjeva da nakon idućih izbora Ministarstvo za pitanja branitelja Federacije Bosne i Hercegovine pripadne hrvatskim kadrovima.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare