Published On: Tue, Sep 1st, 2015

Stotine migranata zarobljeno u Mađarskoj, zabranjen im ulaz na kolodvor

Glavna međunarodna željeznička stanica u Budimpešti “Keleti” (Istočna), ponovno je, oko 10 sati, otvorena za promet, ali migrantima još nije dozvoljeno da u nju uđu, objavila je mađarska agencija MTI.
Reporter mađarske agencije javio je da je, dok je migrantima i dalje zabranjen ulaz u stanicu, ostalim putnicima dozvoljeno da se ukrcaju u vlakove za Beč.
Stanica “Keleti” bila je jutros privremeno zatvorena a od svih putnika je zatraženo da je napuste, pošto je na stotine izbjeglica pokušalo da uđe u vlakove za Austriju i Nemačku.
Ispred stanice čeka na stotine migranata. Putnici su preko razglasa obavješteni da sa stanice Keleti neće krenuti nijedan vlak.
Obavještenje je uslijedilo pošto je oko 500 migranata – muškaraca, žena i djece – pokušalo ući u posljednji vlak za Beč. Nekoliko stotina ljudi ostalo je da čeka ispred stanice s koje polaze svi vlakovi za Austriju i Njemačku, dok je policija blokirala glavni ulaz, piše Kurir.
Reuters je naknadno javio da je stotine gnjevnih migranata demonstriralo, tražeći ponovno otvaranje stanice i da im se omogući da otputuju za Njemačku.
Migranti su mahali kartama, pljeskali i vikali, skandirajući “Njemačka, Njemačka”, a policija je formirala kordon na ulazu u stanicu, izvještava novinar britanske agencije.
Podsjetimo, u Beč je jučer vlakom stiglo 3.650 izbjeglica iz Budimpešte, priopćila je danas austrijska policija. To je rekordan broj migranata koji je stigao do Beča u samo jednom danu.
Zoltan Kovač, portparol Vlade Mađarske je na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava primjenjivati zakone Europske unije, po kojima svako tko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i “šengensku” vizu.
Beč traži pojašnjenje
Ministar unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Leitner pozvala je danas Njemačku da razjasni svoj stav u vezi sa europskim propisima o azilu kako se izbjeglicama u Mađarskoj ne bi davala lažna nada.
“Postoje glasine da Njemačka čak šalje vlakove u Budimpeštu da preuzme izbjeglice. Štoviše, Njemačka je obavijestila izbjeglice u Mađarskoj da Dublinski sporazum nije suspendiran”, rekla je Leitner
Ona je rekla da će Austrija nastaviti sa provjerama duž granice, ali da neće uvoditi pogranične kontrole.
Njemačka je prošlog mjeseca nagovijestila da će dati sirijskim izbjeglicama specijalni status čime, je izazvala zabunu da li Dublinski sporazum još važi.
Prema Dublinskom sporazumu, migranti moraju da traže azil u onoj zemlji EU u koju prvo uđu./NN/HMS/