Published On: Wed, Sep 2nd, 2015

Evo kako zemlje okruženja daju povod za osnivanje Balkanskog ISIL-a

Poznavatelji sigurnosnih pitanja na Kosovu i predstavnici institucija ocjenjuju da militantna skupina “Islamska država” može upotrijebiti motive na Balkanu kako bi formirala tzv. balkanski ISIL
Stručnjaci kritiziraju Vladu Kosova zbog nedostatka nacionalne strategije za borbu protiv terorizma, dok vlasti obećavaju da će biti spremna za usvajanje za dvije nedjelje.
Ekstremistički i teroristički pokreti koji se baziraju na vjerske interpretacije mogu iskoristiti balkanske motive, uključujući i Kosovo, za stvaranje jedne terorističke skupine, ocjenjuju stručnjaci.

Burim Ramadani, bivši zastupnik u Skupštini Kosova, govoreći o riziku od nasilnog ekstremizma, radikalizma i teorizma, navodi da militantna skupina “Islamska država” može iskoristiti međuetničke motive s ekstremističkim, islamskim ideologijama, koji su prisutni na Balkanu.
“ISIL i ostale organizacije koje funkcioniraju pod njim mogu iskoristiti ovu situaciju i tako kreirati, uvjetno rečeno, balkanski ISIL.
Balkan je sam po sebi podijeljen, postoje međuetničke i političke tenzije i međudržavni sukobi su i dalje otvoreni. Ovo je glavni rizik na Balkanu “, navodi Ramadani.
On dodaje da su države Zapadnog Balkana krhke, s vlastima koje imaju i autokratske elemente, bez konsolidirane demokracije, ekonomskog razvoja i sa slabim kvalitetom obrazovanog sustava.
Slično mišljenje ima i Nuredin Ibis, član skupštinskog Odbora za unutarnja pitanja, navodeći da militantna skupina može iskoristiti trenutno stanje na Balkanu, a pogotovo na Kosovu.
“Smatram da se oni mogu infiltrirani i stvoriti svoj sustav”, naglašava Ibis.
U posljednjem izvješću State Departmenta o borbi protiv terorizma u svijetu tijekom 2014. Kosovo je ocijenjeno kao država sa rastućim prijetnjama od islamskog ekstremizma.
Skupština je nedavno usvojila zakon koji sankcionira sve oni koji su sudjelovali ili organizirali sudjelovanje na stranim ratištima pišu Nezavisne.
Istovremeno, vladini dužnosnici poručuju da rade na Nacionalnoj strategiji za sprječavanje nasilnog ekstremizma i radikalizma koji dovode do terorizma, potvrdio je predsjedavajući te radne skupine Edon Myftari.
“Cilj je da se obuhvati cijeli spektar, bilo da se radi o državnim institucijama, o vjerskim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima, i mnogim drugim, koji bi doprinijeli njenoj provedbi onda kada se strategija usvoji. Sad smo u završnoj fazi i za dvije nedjelje ona će se naći pred Vladom, pošto je razmotriti Vijeće sigurnosti Kosova “, naveo je on.
Bivši poslanik, Ramadani, smatra da je ova strategija ipak zakasnila, te da je to dovelo sada do velike zabrinutosti u zemlji po ovom pitanju.
Inače, oko 300 osoba s Kosova bilo je uključeno u rat u Siriji ili Iraku.