Published On: Pet, ruj 26th, 2014

Stotine Kurda provalile granicu radi prelaska u Siriju

Stotine turskih i sirijskih Kurda provalile su ogradu koja obilježava granicu između dvije zemlje i ušli u Siriju s namjerom da se pridruže kurdskim snagama koje se bore s džihadistima oko Ain al-Araba.

Okupljeni na turskoj strani na poziv nekoliko kurdskih pokreta, demonstranti su uspjeli napraviti rupu u ogradi od bodljikave žice koja razdvaja Tursku od Sirije, nekoliko stotina metara od turskog graničnog prijelaza Mursitpinar, piše Fena.

Kad su se našli na sirijskoj strani, dočekali su ih borci iz sirijskog pokreta PYD, vojnog ogranka kurdske Stranke demokratske unije koja pokušava da zaustavi napredovanje džihadista iz grupe Islamska država prema Ain al-Arabu, udaljenom nekoliko kilometara od turske granice, javila je kurdska novinska agencija Firat.

Turske sigurnosne snage nisu intervenirale da spriječe ovo prelaženje, piše Fena.

Turske vlasti su se do sada žestoko protivile dolasku ne-sirijskih Kurda na sirijsko područje, što je u nekoliko navrata dovelo do sukoba između kurdskih militanata i snaga reda.

A Turkish Kurd protester swings a slingshot during clashes with Turkish security forces near Suruc

ULS16. Sanliurfa (Turkey), 21/09/2014.- Syrian refugees cross the Syrian-Turkish border near Sanliurfa, Turkey, 21 September 2014. Nearly 100,000 Syrian Kurds fleeing the Islamic State militant group have crossed into Turkey in the past three days, a UN official said. (Siria, Turquía) EFE/EPA/ULAS YUNUS TOSUN

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare