Published On: Sub, kol 18th, 2018

”STOP! Govor mržnje” Pregledavat će se komentari na internet portalima

 

Vijeće za tisak započinje realizaciju projekta „STOP! Govor mržnje 2018“

Vijeće za tisak u BiH započinje realizaciju projekta ”STOP! Govor mržnje 2018”, u suradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru – IWPR i Media Content Management – MCM, u periodu od kolovoza do prosinca ove godine.

Podršku kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i USAID.

Cilj projekta jeste praćenje i sprječavanje širenja govora mržnje u komentarima posjetitelja Internet portala, što je jedan od gorućih problema sa kojim se susreću online mediji u BiH.

Uz punu podršku urednika odabranih online medija, monitori Vijeća za tisak u BiH će pratiti komentare posjetitelja portala: klix.ba, nezavisne. com, oslobodjenje.ba, radiosarajevo.ba, dnevnik.ba i vijesti.ba, postavljanjem znaka „Stop! Govor mržnje“ ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor i govor mržnje, uz opomenu da je govor mržnje  kazneno djelo, a ne sloboda govora, i da osobe koje šire govor mržnje mogu biti kazneno gonjene i tužene u skladu sa Kaznenim zakonima u BiH.

Drastični sadržaji s govorom mržnje biti će odmah uklonjeni, a postavljači takvih komentara banovani, u nekim slulčajevima i prijavljeni policiji.

Govor mržnje u online medijima je sve samo ne bezopasna pojava, koja se mora hitno riješiti kako bi se u pozitivnom pravcu pomijenile i političke i ekonomske okolnosti za bolji život građana u ovoj nestabilnoj i ranjivoj zemlji.

Vijeće za tisak u BiH uspješno je realiziralo kampanju „Stop! Govor Mržnje“ u tijeku predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine i kratak period nakon izbora. Tim monitora Vijeća za tisak tada je pratio sadržaje komentara na 42 web portala u BiH,  postavljajući  znak „Stop!  Govor  mržnje“,  kako  bi podsjetili  ili  informirali  posjetitelje portala  da  govor  mržnje  nije  sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionirana u skladu sa kaznenim zakonima u BiH, priopćeno je iz Vijeća za  tisak u BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare