Published On: Fri, Nov 8th, 2013

STOČARSTVO I PRAVOSUĐE U BIH: Umjesto da je u zatvoru najstarije Lijanovo će da tuži…

Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) Mladen Ivanković Lijanović najavio je danas u Sarajevu mogućnost da protiv lidera “šestorke” bude pokrenuta tužba u Sudu za ljudska prava u Strassbourgu.

”Gospoda Čović, Dodik, Lagumdžija, Raguž, Bosić i Radončić i njihove stranke su izravno odgovorni građanima BiH za štetu koju prave, što je kazneno djelo i mi ćemo svojim članovima sugerirati da protiv njih pokrenemo tužbu u Strassbourgu za nanošenje štete građanima BiH koje guraju u dužničko ropstvo i ostavljaju bez radnih mjesta”, rekao je Ivanković Lijanović.

On je dodao da je to odlučeno na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke na kojoj je razmatrana aktualna politička situacija u BiH i odnos vladajuće “šestorke” prema obavezama koje su pred njima.

Naglasio je da danas u Bruxelles ide tzv. “petorka” iz Fedracije BiH na ponovni, po njegovom mišljenju neuspješan, razgovor i novo produbljivanje krize i guranje BiH i svih njenih građana u “još dublje blato”.

“Šestorka ne želi pronaći kompromis i rješenje za konačno provođenje presude Sejdić-Finci. Čini mi se da smo mi jedina stranka koja uviđa da je to glavni problem zbog kojeg BiH ne može naprijed i dajemo im novi rok na našem semaforu od 99 dana, a ako ne uspiju do tada završiti bilo bi odgovorno da podnesu ostavke”, rekao je Ivanković Lijanović.

Podsjetio je da je NSRzB ponudio rješenje, a to je jednodomni parlament BiH, iz kojeg se bira Predsjedništvo BiH, jedna vlada BiH i jedan ustavni sud jer “očito se o sadašnjim predloženim rješenjima ne mogu dogovoriti”.

”Zabrinjavajuće je da nijedna politička stranka o tome ne govori i tome se ne suprotstavlja osim Narodne stranke Radom za boljitak, na što sam ponosan i nadam se da će građani BiH to prepoznati te da će nam na narednim izborima dati povjerenje kako bismo mogli više utjecati”, kazao je Ivanković Lijanović.

Tvrdi da je očito da onima koji su sada na državnoj razini “zaposjeli fotelje” ovo stanje odgovara jer mogu voditi zemlju bez odgovornosti.

”Zbog njih nije uspostavljena struktura koja bi mogla primati sredstva iz EU fondova čime su građani BiH oštećeni za nekoliko stotina milijuna KM”, potcrtao je Ivanković Lijanović.