Published On: Tue, Jun 16th, 2020

ŠTO ZNAČI TVIT AMERIČKOG PREGOVARAČA ZA KOSOVO: JE li Srbija spremna na ustupak za priznavanje Kosova?

Američki specijalni komesar za Kosovo Richard Grenell objavio je na Twitteru da ima “dobre vijesti”, točnije da su vlade Srbije i tzv. Kosova  spremne sjesti za pregovarački stol 27. lipnja u Washingtonu.

Prema njegovim riječima, obje strane obvezale su se okončati kampanju “nepriznavanja”.

“Super vijest! Dobio sam obećanje od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju nepriznavanja i traženja međunarodnog članstva kako bismo se 27. juna u Washingtonu, u Bijeloj kući, sastali radi dijaloga. ”

U nastavku poruke Grenel je rekao sljedeće:

“Ako nijedna strana nije zadovoljna razgovorima 27. lipnja, tada ćemo se vratiti na” status quo “nakon što napuste Washington. Kao što smo dosljedno rekli, prvo moramo postići napredak u gospodarskom rastu. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima. “

Nije jasno što za Grenellea znači kad kaže da su se obje strane obvezale “privremeno odustati od kampanje za nepriznavanje”, jer simptomatično je da je ovaj sastanak zakazan odmah nakon izbora u Srbiji kada će, pretpostavlja se  srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić imati čistu situaciju i legitimitet da  odluči o sudbini Kosova.

Da li to znači da je srpska strana obećala ustupiti pitanje priznavanja statusa Kosova u međunarodnim institucijama, ostaje za vidjeti.

Jedina srpska političarka koja je do sada reagirala na ovaj Grenelov tvit je Rada Trajković, koja je rekla sljedeće:

“Sastanak Vučić-Thaci zakazan je za 27. lipnja u Bijeloj kući, gdje će na stolu biti dvije mogućnosti: potpisivanje netransparentnog sporazuma koji će sigurno destabilizirati regiju ili status quo. Ako do sada niste imali razloga bojkotirati izbore, sada to imate: oduzeti legitimitet Aleksandru Vučiću.