Published On: Pet, pro 16th, 2016

Što to sprema Zlatko Hasanbegović?

Niti jedan HDZ-ovac jučer u Saboru nije dao glas za amandman svog stranačkog kolege Zlatka Hasanbegovića i nezavisne Brune Esih koja je u njihovu saborskom Klubu.
Esih i Hasanbegović, naime, tražili su da se za 13 milijuna kuna smanje sredstva namijenjena civilnom društvu i usmjere za socijalne i humanitarne programe koji se provode kroz nekoliko ministarstava. Taj amandman, pak, uz dvoje predlagača, podržala su još samo četiri zastupnika – dva mostovca, Miro Bulj iMarko Sladoljev, Hrvoje Zekanović iz Hrasta te nezavisni Željko Glasnović.
U krugu bivšeg ministra kulture i nezavisne Esih, kako doznajemo, nisu iznenađeni izostankom podrške iz HDZ-a.

– To je bilo očekivano, nisu čak ni lobirali za tu podršku. Njihov cilj bio je da jasno pokažu svoj stav prema proračunskoj koncepciji vezanoj uz povećanje sredstava za Zakladu civilnog društva s obzirom na dosadašnji rad te Zaklade – kazao je jedan od naših sugovornika blizak dvojcu. I Bruna Esih je novinarima u Saboru rekla da je “ovdje bitno pokazati i svoj politički stav”.

Skuplja bodove

– Apsolutno sam sigurna da ima puno više zastupnika koji misle u potpunosti isto što i mi, međutim došla je odluka da se po ovom pitanju glasuje ovako – komentirala je Esih nakon odbijanja amandamana. Dodala je da šef stranke i premijer Andrej Plenković nije od njih tražio povlačenje amandmana. Zanimljivo je da Plenković i njegovi najuži suradnici, kažu nam u HDZ-u, na svaki potez bivšeg ministra gledaju s oprezom.
– Nikad ne znaju što će on napraviti niti što mogu očekivati od njega. Nesigurni su i mislim da ga se, zapravo, plaše – rekao je jedan istaknuti član HDZ-a. Dodaje kako su se u zadnje vrijeme pojavile i priče da će Hasanbegović napustiti stranku, ali da ne vjeruje u njih.
– Mislim da neki to priželjkuju jer bi im odgovaralo da ga se riješe na lagan način. Ali on vodi inteligentnu igru. Zna da zasad ne može napraviti mnogo, ali se priprema za budućnost. Ovakvim i sličnim potezima skuplja argumente i političke bodove. Jedini je ozbiljni predvodnik te neke desne struje i poziciju gradi na otklonu od postojeće garniture u stranci – analizira naš sugovornik. Ističe kako se Hasanbegović neće dovesti u situaciju da ga zbog njegovih poteza eventualno isključe iz stranke.

Žrtva

– Ne vjerujem da će se Plenković i njegova ekipa pokušati obračunati s njim. Na tome bi Hasanbegović samo poentirao jer bi ispao njihova žrtva. U HDZ-u ima mnogo nezadovoljnih i u trenutku kad Plenković počne padati, a to će se dogoditi prije ili poslije, svi ti nezadovoljnici će se početi okupljati oko Hasanbegovića – procjenjuje naš sugovornik. Podsjeća da se slična situacija dogodila i u slučaju sadašnjeg ministra vanjskih poslova Davora Stiera.
– Kad je Karamarko smijenio Stiera s mjesta međunarodnog tajnika HDZ-a, on nije imao ikakav utjecaj. Slično je bilo i s Plenkovićem kada nije uspio kao zamjenik Jadranke Kosor. U Karamarkovo vrijeme slovili su kao opozicija i oko njih su se počeli okupljati nezadovoljnici. A onda su dočekali svojih pet minuta i preuzeli HDZ – rekao je naš sugovornik, dodajući da će biti zanimljivo i ako se Esih, kao što se i dalje priča, kandidira za gradonačelnicu Zagreba.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>