Published On: Pet, pro 16th, 2016

Amerikanci Asada optužuju da stvara 'novu Srebrenicu', Rusi najavljuju konačni obračun s pobunjenicima

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u četvrtak da vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada provodi masakr u Alepu koji bi mogao postati nova Srebrenica, dok UN-ov izaslanik za Siriju upozorava da bi sirijski grad Idlib kamo su se sklonili pobunjenici i njihove obitelji, mogao postati novi Alep.
Kerry je, govoreći na susretu s novinarima u Washingtonu, kazao da SAD traži hitan, provjerljiv i trajan prekid neprijateljstava u Alepu i poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak kako bi se proces pokrenuo.
Naglasio je kako u ovom trenutku izgleda da su se napadi zaustavili i da konvoji u kojima je evakuirano stanovništvo odlaze, ali isto tako postoje izvješća da su na konvoj s ranjenima pucali pripadnici vladinih snaga i njihovi saveznici.

“Nema apsolutno nikakvog opravdanja za nediskriminatornu i divlju brutalnost nad civilima koju pokazuju režim i ruski i iranski saveznici kroz posljednjih nekoliko tjedna, odnosno kroz posljednjih pet godina”, kazao je Kerry dodajući: “Asadov režim trenutno ne provodi ništa drugo doli masakr”.

Men push an evacuee on a stretcher as vehicles wait to evacuate people from a rebel-held sector of eastern Aleppo, Syria December 15, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail

 
Kerry je također upozorio da bi Alep mogao postati nova Srebrenica. “Ono što se već dogodilo u Alepu je nezamislivo. Ali ostaju deseci tisuća života koncentriranih na malom prostoru u Alepu i zadnje što želimo vidjeti to je da se ta mala zona pretvori u Srebrenicu”.
Staffan de Mistura upozorava pak na konferenciji za novinare u Parizu da bi Idlib kamo su se sklonili izbjegli iz Alepa koji je osvojio Asadov režim mogao postati novi Alep ako se ne donese politički sporazum i ne uspostavi prekid vatre.
On je ocijenio kako bi bilo nužno da se osoblje UN-a rasporedi kako bi nadziralo evakuaciju iz Alepa gdje se još uvijek nalazi oko 50.000 ljudi od kojih bi oko 10.000 trebalo evakuriati u Idlib koji je pod kontrolom pobunjenika.
“Ima oko 50.000 ljudi, među kojima 40.000 civila koji će ići u zapadni Alep”, kazao je de Mistura. Za njih moramo osigurati da ne budu “uznemiravani”.
Ostalih oko 10.000 među kojima ima između 1500 i 5000 pobunjenika i njihovih obitelji bit će evakuirani u Idlib.
Turska pak procjenjuje da je broj civila koje bi trebalo evakuirati između 80.000 i 100.000.
“Bez političkog dogovora ili prekida vatre Idlib će postati novi Alep”, rekao je de Mistura na novinskoj konferenciji održanoj zajedno s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Marc Ayraultom u Parizu.
Američki NBC News, pozivajući se na izvore u Moskvi, navodi da Rusi planiraju pustiti pobunjenike da se koliko-toliko neometano povuku iz Alepa te da se s njima planiraju obračunati na nekoj novoj bojišnici, a jedna od njih mogla bi biti i spomenuti Idlib. Time bi pobunjenici zapravo upali u neku vrstu vlastite klopke.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>