Utorak, 18 lipnja, 2024

Što tajni dokumenti SAD kažu o Srebrenici?

Must Read

Američki dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti, otkrivaju prešutni dogovor Amerike, Velike Britanije i Francuske da se srebrenička enklava, radi mira, prepusti snagama Ratka Mladića.

Skidanje oznake tajnosti s oko dvije tisuće stranica dokumenata administaracije američkog predsjednika Bila Clintona, otkrile su pozadinu događaja iz srpnja 1995., piše B92.

Mjesec dana ranije vojska Ratka Mladića uzima oko 400 plavih šljemova za taoce kako bi spriječili bombardiranje NATO snaga po njihovim položajima.

“Ubrzo su SAD, zajedno s Britanijom i Francuskom, odlučili suspendirati uporabu zračnih napada. Scena za pad srebrenice je posatavljena“, naveo je visoki povjerenik za ljudska prava UN Zeid Rd Al-Husein.

Francuska novinarka Florance Hartman u svojoj knjizi “Slučaj Srebrenica – političko krvoproliće” otkriva da je pad Srberenice u ruke Vojske Republike Srpske dogovoren s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

“U lipnju 1995. u cilju da se deblokira diplomatski proces, tajno, Francuska, Velika Britanija i SAD prave taj dogovor, da tako kažem, s Miloševićem. Nažalost bez posebene pažnje i zahtjeva zapada da, ako se pušta Mladićeva vojska da uzme Srebrenicu da spasi svaki život. Nažalost taj dogovor nije išao do te dimenzije“, navela je Hartman.

Nizozemski bataljun plavih šljemova koji je izravno bio odgovoran za sigurnost Srebrenice nije bio obavješten o dogovoru velikih sila.

“29. svibnja 1995. Amerikanci su odlučili tiho suspendirati zračne napade na bosanske Srbe na neodređeno vrijeme, kako su to objasnili. Ovu odluku doneli su zajedno s Britancima i Francuzima. Nizozemska Vlada o tome nije obavještena kao ni bošnjačka Vlada“, izjavio je Bart Nipels, koautor filma “Zašto je Srebrenica morala pasti“.

I dok je Ratko Mladić napredovao ka zaštićenoj UN enklavi Nizozemci su uputili dva zahtjeva za zračnu podršku NATO, ali su oba odbijena od zapovjednika UNPROFOR-a, francuskog generala Bernarda Janvier.

“Tek kada su snage bosanskih Srba navalile na UN barikade u Srebrenici, Janvier je zatražio podršku, glavni tajnik Un-a Akaši je odobrio ali samo pod jednim uvjetom – zračni napadi mogu djelovatisamo protiv oružanih sustavakoje pucaju na blokadu UN. Prekasno i premalo“, ocijenio je Al-Husein.

Nakon emitiranja filma “Zašto je Srebrenica morala pasti” na javnom servisu Niozemske, otkriveno ponašanje saveznika uznemirilo je vlasti u Haagu koje već 20 godina nose sramno breme odgovornosti za zločin u Srebrenci.

“Trenutno proučavamo nove podatke. Također smo od partnera zatražili dodatne informacije o ovoj temi. Nakon toga ćemo informirati nizozemski parlament o našim saznanjima. Do tada nećemo komentirati ovu temu u medijima“, priopćilo je Ministarstvo obrane Nizozemske.

Iako posljednjih dana, svjetski dužnosnici govore o zajedničkoj odgovornosti za Srebrenicu, jedini koji su preuzeli političku odgovornost bili su Nizozemci čija je Vlada nakon izvještaja o Srebrenici 2002. podnijela ostavku iz moralnnih razloga, piše B92./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -