PUSIĆ: Vučić se poklonio žrtvama Miloševića

Hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić osudila je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, ali i pohvalila njegovu reakciju na incident.

“Svakako je dobro da je premijer Srbije došao na komemoraciju povodom 20 godina genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Došao se pokloniti žrtvama koje je prouzročila politika Slobodana Miloševića. Svojim dolaskom pokazao je koliko se Srbija promijenila u tih 20 godina”, istaknula je Pusić u izjavi koju je objavilo njeno Ministarstvo.

Ona je ocijenila da je Vučićev dolazak u Srebrenicu “pozitivan i nužan korak” i dodala da pretpostavlja da je on očekivao da će biti pogrdnih povika, ali je ipak odlučio doći.

“Osuđujem ponašanje izgrednika koji su ga pokušavali fizički napasti. Bilo je dobro da je muftija, koji se pripremao povesti molitvu, odmah reagirao i pozvao okupljene da sve goste tretiraju s istim poštovanjem”, dodala je hrvatska ministrica.

Ona je naglasila da ništa, međutim, ne može zasjeniti činjenicu da je svrha velikog okupljanja u Srebenici bilo odavanje počasti više od 8.000 Bošnjaka pobijenih od strane Ratka Mladića i suradnika prije 20 godina i demonstracija političke volje da se takvo što više nikad i nigdje ne ponovi.U tom smisu, dodala je, razumije i reakciju Aleksandra Vučića na incident i takav njegov stav smatra pozitivnim.