Što mislite je li nas Juratović zafrkava ili lik, naprosto, ništa ne kopča oko BIH?

Jurarović je dao interview portalu Dnevnik.ba. Prasnuli smo od smijeha na neke teze. Ovdje ćemo odvojiti neke od njegovih odgovora te ih ukratko prokomentirati.

Osobno sam uvjeren (kaže se “uvjeren sam”, “Osobno sam uvjeren” je suvišnost) da nitko ne želi rat na zapadnom Balkanu, ali isto tako znamo da postoje među ljudima sitni osobni interesi za koje su pojedinci spremni dati se instrumentalizirati  interesima iz vana.

G. Juratović je toliko puta bio u Sarajevu a nikada nije čuo fraze poput “drugo poluvrijeme” ili “kad Vakat dođe”. Nije čuo ni onu navijačku pjesmu “ponovno je ratni cilj Malta na Žovnici?” Na osnovu čega tvrdi da nitko ne želi rat na Balkanu? Albancima se ne ratuje u Makedoniji? Kosovarima se ne ratuje za pripojenje Albaniji?  Bošnjacima se ne ratuje za gašenje Srpske? Mnogim Juratovićevim kolegama nije stalo do rata u BIH? Žele nas stabilnu? Zašto onda čine sve da nas posvađaju?

Dodik je objavio da on ne želi poduzimati vojne mjere, ali svejedno zagovara razgovore o mirnom raspadu BiH koji nije moguć.

Zašto mirni raspad BIH nije moguć ukoliko do njega uopće dođe? Zašto mislite da mi to ne možemo uraditi civilizirano kao Česi i Slovaci?  Zašto bi se neka zemlja svaki put raspadala u krvi? Mora se jednom raspasti i mirno. Čisti zakon statistike.  BIH se raspada u gluposti . Ne u krvi. U gluposti i međunarodne zajednice. Koja nema šanse da je toliko ohola prema nama. Ona naprosto ne razumije gotovo ništa u  BIH.

Ratovi devedesetih na našim prostorima  nam mogu biti dobar podsjetnik kako su za rat dovoljni sitni incidenti, stoga moramo na sve gledati s velikim oprezom i na samom početku uzrok i pojavu takvih incidenata spriječiti.

Iako je u BIH bio zločin u Sijekovcu u ožujku 1992. zločin nad Srbima, on nije doveo do rata. I masovan zločin SDA Handžar divizije u Sisku 1991 nad Srbima nije doveo do rasplamsavanja rata u BIH. Rat u BIH počinje ipak kasnije. I ne počinju ga incidenti. Nego političke odluke. Niti jedan rat nije počeo zbog incidenta. Incidenti su samo maska. Pa čak i atentat na Ferdinada bio je tek jedna savršena maska. Maska za povod.

Prema mojem mišljenju, pogotovo je u Federaciji  od velike važnosti što brojčano jača grupa nudi manjoj kako bi zadržali mir i stabilnost i kako se ne bi ponovile greške s raspadom Jugoslavije.

No comment. On je ovo doista rekao. I ovdje smo prestali čitati. Skontali smo da se on baš pravo dobro zafrkava s nama.

Pročitajre cijeli interview na ovom linku.