Što kaže Zakon o sprečavanju pranja novca; je li tajnica imala pravo Izetbegoviću uplatiti više od 22.000 KM?

Izvjesna Alma Fatkić, tajnica Bakira Izetbegovića, isplatila je svom šefu Bakiru za nešto više od mjesec 22.270 KM.

Iako Bakir Izetbegović kao predsjednik ima pravo na plaću, nju ne treba isplaćivati privatna osoba, nego treba biti uplaćena s računa stranke, piše Avaz.

Ono što je dodatno interesantno je da su sredstva uplaćivana bez ikakve posebne namjene, što bi svaka transakcija trebala imati.

Zašto je Alma Fatkić, o kojoj javnost ništa ne zna, uplatila više od 22.000 KM se možda krije i u Zakonu u sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Naime, prema tom zakonu sve transakcije koje iznose 30.000 KM ili više su sklone provjerama.

– Obveznik je dužan poduzeti mjere identifikacije i praćenja klijenta prilikom: uspostavljanja poslovnog odnosa s klijentom, obavljanja transakcije u iznosu 30.000 KM ili više bez obzira je li transakcija obavljena u jednoj operaciji ili u nekoliko evidentno povezanih transakcija, postojanja sumnje u vjerodostojnost i adekvatnost prethodno dobivenih informacija o klijentu ili stvarnom vlasniku, postojanja sumnje na pranje novca ili financiranje terorističkih aktivnosti u pogledu transakcije ili klijenta bez obzira na iznos transakcije – navodi se u Članku 6. 1 tog zakona.

S obzirom na to da je riječ o manjem iznosu od onog koji tretira zakon vrlo opravdano se može sumnjati da je riječ o radnjama kojim se zaobilazio ovaj zakon.

No, ako se zakon bude dosljedno pratio i ako se dođe do poveznice ovih transakcija s drugim vječiti predsjednik SDA bi mogao biti u problemu./HMS/