Što je Pelješki most donio Pelješcu, a što Neumu?

Prošla je godina dana otkako je otvoren Pelješki most koji je tada u dijelu bh. javnosti ispraćen s velikom oprezom, pa i izrazito crnim slutnjama po Neum i njegov turizam. Međutim, brojke kažu da se jedinom bh. gradu na moru nije dogodilo ništa loše, čak naprotiv. Neum nije izoliran, ne zaobilazi se. Smještajni kapaciteti su gotovo popunjeni, dok su gužve u prometu znatno manje za što najveće zasluge ima upravo Pelješki most.

“Prošle godine bilo je crnih prognoza. Smatralo se da će se Neum otvaranjem Pelješkog mosta pretvoriti u mjesto u koje će se rijetko dolaziti. S druge strane, neki su govorili da je most prednost za Neum jer će se smanjiti gužve koje su nastajale u sezoni. Godinu dana nakon otvorenja Pelješkog mosta vidljivo je da je taj tranzit manji, međutim nije crno kako se predviđalo”, rekao je prije nekoliko dana za FENU načelnik Neuma Dragan Jurković.

On je dodao kako su ljudi uz magistralnu cestu sigurno osjetili određeni ekonomski efekt, posebno tijekom zimskih mjeseci.

“Ipak, to se nekako vraća u ljetnim mjesecima, tako da je situacija daleko od crnih scenarija kakvi su bili. Možemo biti zadovoljni, kako sezonom, tako i efektima Pelješkog mosta jer su se otvorile neke druge mogućnosti za Neum u razvojnom pogledu. Te prednosti trebamo iskoristiti, isto kao i novu cestu od Stoca do Neuma”, dodao je Jurković.

One potpune benefite Pelješkog mosta, očekivano, ipak osjeća Hrvatska. Prema pisanju Index.hr, Pelješac i okolina su “procvjetali” nakon njegovog otvaranja, čemu svjedoči i podatak da su noćenja na cijelom poluotoku Pelješcu do sredine lipnja bila veća za 10 posto nego u istom razdoblju 2019. godine.

“Most je nova turistička atrakcija za brojne putnike i turiste kojima se pruža prekrasan pogled na most s okolnih vidikovaca i cesta, ali i za nautičare za koje je plovidba ispod mosta poseban doživljaj. Već sada je apsolutno opravdao svoje postojanje te je sigurno pridonio i dobrim turističkim trendovima u predsezoni, a i dugoročno će poticati daljnja putovanja cestovnim pravcima prema jugu”, rekao je direktor Hrvatske Turističke zajednice Kristjan Staničić.

Fizički turistički promet, dolasci i noćenja rastu, ali i zanimanje investitora, pa je tako nedavno u Orebiću otvoren i novi mali hotel Crystal, u koji su hrvatski iseljenici iz Australije uložili 7 milijuna eura. Kako navodi Hina to najveća investicija na poluotoku u hotelske kapacitete nakon otvaranja mosta.

Primjetna su i ulaganja u apartmane, obiteljske kuće i druge vrste privatnog smještaja, a smatra da bi trebalo nastaviti i dalje s investicijama u kvalitetne male hotele i slične objekte.

Turizam se na Pelješcu razvijao i puno prije otvaranja mosta, ali je do sredine lipnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno gotovo 3 milijuna noćenja ili 16 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Svi hoteli, kampovi i drugi smještaji usluga u Orebiću i na cijelom Pelješcu imaju više rezervacija i bolje rezultate nego prije mosta, pa iz ovog kraja Hrvatske najavljuju da će 2023. godina biti rekordna za njihov turizam./HMS/