ŠTO JE DONIJELA EU: Gabela Polje i Metković u očajnoj situaciji zbog granice

Ulazak u Europsku uniju stanovnicima Metkovića donio je velike probleme. Granica Hrvatske i BiH, kod Gabela polja, doslovno je podijelila ulicu, a stanovnici s obje strane granice žale se da je gotovo nemoguće dobiti propusnicu.

Ovim graničnim prijelazom donedavno je prolazilo više od milijun automobila – ulaskom tu Europsku uniju postao je malogranični prijelaz. Od 17.000 Metkovčana i 29 tisuća stanovnika općine Čapljina propusnice je dobilo manje od 3.500 stanovnika.

Propusnica izgleda kao osobna iskaznica, a naša kamera zabilježila je i dva slučaja kada je policija automobile odbila propustiti.

Mještani s obje strane granice pisali su svima, a sada najavljuju prosvjede. ‘Mi želimo da bude onako kako je bilo 70 godina, 100 godina’ rekao je jedan mještanin.

Svima je pisao i metkovski gradonačelnik Božo Petrov, koji tvrdi, zbog svega stvaraju se goleme gužve. ‘Grad Metković je imao 4 granična prijelaza, danas su nas sveli na samo jedan, a taj jedan je skoro u centru grada’, kaže gradonačelnik Božo Petrov.

Da stvar bude gora, granični prijelaz Doljani preselit će se bliže samom centru Metkovića; a gužve će biti još i veće.