Published On: Fri, Mar 3rd, 2017

Što je Čović napisao Haagu?

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jučer je održao neformalne konzultacije članova Predsjedništva BiH u povodu odluke o pokretanju revizije presude protiv Srbije. “Na konzultacijama je dogovoreno da svaki član Predsjedništva BiH pojedinačno dostavi svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Haagu”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. Kako doznajemo, pisma su jučer otišao put Haaga, odnosno dostavljena do roka koji je Sud tražio – jučer u 18 sati. Izaslanik predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića predao je jučer ujutro Međunarodnom sudu pravde u Haagu Ivanićevo pismo, potvrdila je medijima savjetnica za medije predsjedatelja Predsjedništva BiH Marija Milić. Uime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića izaslanik je pismo odgovora Međunarodnom sudu osobno odnio u Haag. Pismo je predano jučer u 15 sati. Avaz prenosi što je hrvatski član Predsjedništva BiH odgovorio Međunarodnom sudu pravde…

”Sa žaljenjem konstatiramo da o pisanjima iz sadržaja Vašeg pisma do trenutka pisanja ovog pisma (1. ožujak 2017. godine) Predsjedništvo BiH, kao kolektivni organ države BiH, nije raspravljalo, niti je o njima odlučivalo. Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ države BiH nije razmatralo ni Vaše pismo, te nije utvrdilo nikakvo zajedničko stajalište niti pojašnjenje u vezi s kontradiktornosti opisanoj u Vašem pismu, te Vam isto nije moguće dostaviti.

Ovo pismo Vam dostavljam kao hrvatski član Predsjedništva BiH i ono ne odražava stajalište Predsjedništva BiH”, stoji u Čovićevom pismu, koje prenose Nezavisne novine.

Večernji list piše kako je u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića izaslanik pismo odgovora Međunarodnom sudu osobno odnio u Haag. Pismo je predano jučer u 15 sati.

Inače, Čović je u svojim ranijim izjavama inzistirao na tome da bi odluka o pitanju revizije u Predsjedništvu trebala biti usuglašena, te da ne bi smjelo biti preglasavanja, no ipak na Ivanićevim konzultacijama svi su odlučili da pošalju svoje pismo.

Valja podsjetiti i da se i pismu traži pojašnjenje od sve trojice članova Predsjedništva BiH vezano za legitimaciju Sakiba Softića kao agenta BiH pred tim Sudom, a u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid donesene 2007. godine prenosi pogled.ba