Published On: Pet, ožu. 3rd, 2017

Susreti bh. čelnika s povjerenicom EU-a Mogherini u subotu?

Prijedlog je, kako doznaje “Večernjak”, da Mogherini dođe u subotu, ali će se o tome danas i sutra pokušati dogovoriti s dužnosnicima u BiH. Špekulacije o stvarnim razlozima odgode izazvale su informacije iz sarajevske zračne luke da su postojali vremenski uvjeti za slijetanje zrakoplova s Mogherini. Jasno je da politička kriza u zemlji ne ide u prilog europskom putu, kao i izostanak rješenja i dogovora za reformu izbornog zakonodavstva u BiH.

Europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nije jučer posjetila BiH, a kao službeni razlog navedeni su loši vremenski uvjeti u Sarajevu. Određene špekulacije o stvarnim razlozima izazvale su informacije iz sarajevske zračne luke da se magla podigla još prije 10 sati te da su postojali vremenski uvjeti za slijetanje zrakoplova iz Podgorice, gdje je Mogherini započela svoju balkansku turneju.

Poruke za BiH

Prijedlog je, kako doznajemo, da Mogherini dođe u subotu, ali će se o tome danas i sutra pokušati dogovoriti s dužnosnicima u BiH. Ona se jučer trebala susresti s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te održati predavanje studentima osam javnih sveučilišta. Jučer je poručila da se nada kako će u što skorije vrijeme moći dogovoriti novi posjet BiH.

Iako se pojavila informacija kako je otkazivanje posjeta Mogherini politička poruka bh. liderima, uvjerljivije zvuče one medijske tvrdnje kako europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost žuri u trenutačno najnestabilniji dio regije, a to su Makedonija i djelomično Kosovo. Situacija u Skoplju se dramatično mijenja iz sata u sat zbog blokade izbora nove vlade i prosvjeda na gradskim ulicama. Strahuje se i od međuetničkih napetosti i sukoba.

Što se tiče BiH, u porukama koje je odaslala pred nerealizirani dolazak u Sarajevo, Mogherini je jasno podcrtala europsku perspektivu BiH i regije, kazavši da je zadatak sadašnje političke generacije uvesti zemlje zapadnog Balkana u Europsku uniju. Svladavanje ostavštine prošlosti je, upozorava Mogherini, posebno teško u BiH te napori sviju stoga moraju biti nepokolebljivi.

– Dinamika suradnje u BiH će biti ključna ne samo za napredak po pitanju zahtjeva za članstvo, već i da se zemlja osposobi odgovoriti na potrebe građana. Ubrzavanje ovih reformi je zadatak naše generacije. Ako želimo ostvariti vidljive i opipljive rezultate za naše građane i poboljšati kvalitetu života ljudi, moramo ojačati našu suradnju danas, ne sutra. To je naša vlastita odgovornost diljem Europe, kako unutar EU tako i na zapadnom Balkanu, poručila je Mogherini u autorskom tekstu pred najavljeni, ali ipak prolongirani dolazak u Sarajevo.

Reforma Izbornog zakona

Ono što vlasti u BiH moraju provesti želimo li nastavak europskog puta, je što skoriji i precizniji odgovor na upitnik Europske komisije, funkcioniranje Mehanizma koordinacije i nastavak provedbe proeuropskih reformi sadržanih prvenstveno u Reformskoj agendi koju su prihvatile sve relevantne političke stranke u zemlji. Jasno je da politička kriza u zemlji ne ide u prilog europskom putu, kao i izostanak rješenja i dogovora za reformu izbornog zakonodavstva. Bez toga nema političke stabilnosti u BiH, a ni poštivanja stavova EU. Upravo u posljednjoj rezoluciji Europskog parlamenta traži se reforma Izbornog zakona BiH.

Večernji list

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer