Published On: Pet, ožu. 31st, 2017

Što ima i bez čega bi mogao ostati Todorić

ZAGREB – Vlasnik koncerna Agrokor, hrvatski biznismen Ivica Todorić i njegova obitelj već godinama su najbogatiji u Hrvatskoj, a osim poduže liste tvrtki koje imaju u svom vlasništvu, “glava obitelji” je veliki ljubitelji skupih, lijepih i luksuznih stvari.

Prema pisanju hrvatskog Expressa, najupečatljiviji su naravno Kulmerovi dvori na brijegu u Šestinama . Prema imanju koje se prostire na 55.000 četvornih metara ulicom Himper vodi drvored nakon kojeg se uzdiže dvorac oker boje utopljen u uredno posisani zelenu travu.

Jednospratni dvorac je dugačak 54 metra i centralni je objekt imanja.

Iz predvorja na prvi kat, kao u seriji “Dinastija”, vode spiralne stepenice. Stilski namještaj u dvorcu dijelom je nabavljen u Hrvatskoj, a dijelom u inozemstvu.

U prizemlju je i nekoliko salona, ​​do vinskog podruma i ogromne garaže vodi dizalo, a obitelj se u dvorac uselila prije desetak godina.

Tamo živi cijela obitelj, s tim da su svi smješteni u zasebnim krilima.

Zemljište je Todorić kupio još 1999. no tek kad je završio sudski spor oko zemljišta i kad su se pribavile sve dozvole krenulo se u uređenje, u koje je uložio oko 2,7 milijuna eura.

Koliko je platio zemljište, ne zna se. Rekonstrukciju plemićkog dvorca radio je poznati zagrebački arhitekt i profesor Branko Kincl , a nakon tri godine replika je završena. Projekt je vodila tvrtka Tehnika. Zadnji vlasnik imanja bio je Ferdinand grof Kulmer, a zdanje je porušeno do temelja u podmetnutom požaru potkraj Drugog svjetskog rata.

Nakon toga, na mjestu nekad velebne rezidencije s renesansnim pročeljem ostale su samo hrpe kamenja. Todorić je obnovio i 70 hektara zapuštenog zemljišta u okolici dvorca, koje je pretvoreno u park.

Posebnost su i ugrađene cigle s originalnim Kulmerov žigom, koje su ukomponirane u zid vinoteke. Podovi su obloženi hrastovim parketom i mramornim pločicama, a prozori i vrata napravljeni su u skladu s pravilima konzervatorske struke.

Salon ima staklenu stijenu koja gleda na park. Kuhinja je spoj modernog i tradicionalnog – u starinske elemente ugrađeni su, moderni kućanski aparati. Tu je Todorić dao napraviti i bazen, saune, dio za osoblje i parking. Kako ne bi narušio povijesni izgled dvorca, bazen se ne vidi s ceste.

Također, okolina je uređena tako da su posađene samo autohtone biljke s Medvednice. Dvorac se obnavljao prema najstarijem grafičkom prikazu dvorca Kulmer, koji potječe iz prve polovice 19. stoljeća i pokazuje kuriju prije pregradnje . Kada je dvorac predstavljen u medijima, rečeno je da će služiti u “reprezentativne svrhe”.

Budući da su imali samo jedan arhitektonski nacrt, arhitekti i građevinari oslanjali su se i na zbirku 20- ak fotografija i skica dvorca, koje su nastale kroz godine. U dvorcu koji je na kraju nastradao u požaru navodno su postojale i vrijedne freske indijanskih i tropskih motiva, poput freski majmuna s palmom, a da je li Todorić tražio i njihovu repliku nije poznato.

Kao savjetnica pri uređenju interijera, naročito apartmana za obitelj na prvom katu, svoj je sud dala i engleska interijeristica Francesca Basu . Dvorac je kroz povijest često mijenjao vlasnike. Povijesni izvori kažu da se vlastelin Stjepko Gregorijanec, tadašnji vlasnik Medvedgrada, nakon velikog potresa 1590. godine preselio u novoizgrađenu kuriju u Šestinama. Zatim je od 17. Vijeka u dvorcu stanovala obitelj Zrinski.

Novi vlasnik grof Petar Zrinski dogradio je dvorac u kasnorenesansnom stilu. Kasnije su, u 17. i 18. stoljeću u dvorcu živjele obitelji Turovicz, Mikulić, Čikulin te plemići Sermage, a Ivan Emil Kulmer postao je vlasnikom dvorca i imanja ženidbom za Juditu groficu Sermage.

Posljednji vlasnik slikar Kulmer dvorac je izgubio u Drugom svjetskom ratu. Njegova kći tražila je povrat imovine, ali izgubila je spor s Gradom Zagrebom. Upravo zbog toga kasnili su radovi na Todorićevoj rezidenciji, koja je i novom vlasniku donijela neke neugodnosti.

Radovi su kasnili i zbog arheoloških istraživanja, jer se očekivalo da bi se na tom mjestu mogli naći ostaci prapovijesnih naselja. I pri samoj gradnji bilo je komplikacija jer su različiti vlasnici tijekom četiri vijeka nekoliko puta pregrađivali građevinu, ao njihovoj arhitekturi nije postojala kompletna dokumentacija.

Garaža je ogromna, a stariji sin Ante veliki je ljubitelj automobila Porse, kakvih u garaži ima nekoliko, među kojima je i Porse Cayenne Todorićeve supruge Vesne koja ima i personalizirane tablice – VT.

Obitelj posjeduje helikopter Bell 427 i jahtu Jana.

Osim Kulmerovih dvora, Todorići imaju još luksuznih nekretnina.

Među njima je vila u Medveji kod Opatije i kuća u Gorskom kotaru, nekad poznata Čarobna koliba koju su Todorići kupili nakon što su više puta tamo provodili praznik.

Kuća i okućnica se prostiru na 8000 četvornih metara, samo kuća se prostire na 200 kvadrata, a sagrađena je 2007.

Koliba je sagrađena od ručno obrađenih trupaca smrekinog i drveta jele, podovi su obloženi porculanskim pločicama, a većina namještaja ručni je rad, počevši od stolova i stolaca, do kreveta … Kamin, podno grijanje, sauna, bazen samo su dio “opreme” ove kuće u srcu Ravne gore.

Todorići su vlasnici jahte Jana, s kojom idu na otok Smokvica kod Rogoznice. Tamo su godinama ljetovali, a 1995. godine tvrtka Grafoplast je dobila otočić na korištenje od MORH-a na trideset godina.

Bivši vlasnik Grafoplasta tvrdi da je otok preuzeto u očajnom stanju jer su nekadašnji vojni objekti bili opljačkani i devastirani.

U obnovu je, kaže, uložio pet milijuna eura, au međuvremenu je Grafopalst kupio Agrokor Ivice Todorića, koji ga je zadržao na čelu tvrtke i zadužio za upravljanje Smokvica.

Todorići otok godinama koriste kao svoju ljetnu oazu za koju nije plaćana koncesija, koja bi svih ovih godina, prema riječima ministra Marića, ukupno koštala oko 200 milijuna kuna.

Todorići su unatoč ovim rezidencijama zadržali i staru kuću na Pantovčaku, u kojoj su živjeli prije preseljenja u Kulmerove dvore, a koja se nalazi nasuprot predsjedničke palače.

Poslovno, ali poljuljano carstvo Todorića procjenjuje se na stotine milijuna kuna.

Express piše da je praktično nemoguće utvrditi s koliko točno tvrtka upravlja i koliko nekretnina ima u svom vlasništvu Todorić, ali nije tajna da se radi o desecima tvrtki pod kapom Agrokora.

Među njima je proizvodno turistički kompleks u koji je Agrolaguna uložila 35 milijuna kuna i zaposlila 40 ljudi.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sirane Sir Laguna i obnova zgrade spin, a uređena je nova prostorija za degustaciju, kao i “put sira”, kojim se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.

Jamnica je najveći hrvatski proizvođač mineralnih voda i bezalkoholnih pića s tradicijom dugom od 180 godina.

U sklopu Jamnice prodaje se gazirana mineralna voda Jamnica, negazirana voda Jana, koja je jedna od najpopularnijih voda, te ledeni čajevi Jana Ice Tea

Mladina je najveći proizvođač pjenušavih vina i Purtugisca, mladog crvenog vina i vrhunskih vina linije Gaj.

PIK Vrbovec j e mesna industrija vodeća u Hrvatskoj i regiji i postoji više od 70 godina.

Solana Pag je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a svoju proizvodnju temelji na tisuću godina staroj tradiciji proizvodnje soli na istoimenom otoku.

Vupik jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj.

Zvijezda je najveći proizvođač jestivih ulja i jedini proizvođač margarina, biljnih masti, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneze.

Tvrtka A007 je nositelj marke Abrakadabra i od svog osnutka je u sklopu koncerna Agrokor, a zadatak tvrtke je da napravi novi iskorak u online poslovanju koncerna stvaranjem web shopa specijaliziranog za non food asortiman.

Konzum je najveći trgovački lanac u Hrvatskoj.

Mercator grupa jedan je od najvećih poslodavaca u Sloveniji, au koncernu Agrokor nalazi se i srpski Mercator gdje je najveći trgovački lanac

Roto Dinamic jedan je od lidera u distribuciji bezalkoholnih i alkoholnih pića te popratnog asortimana za HoReCa kanal.

Tisak je najveći maloprodajni lanac kioska s mrežom većom od 1.100 prodajnih mjesta te vodeći hrvatski distributer tiska, duhanskih proizvoda, prepaid bonova i start paketa telekom operatera te ostalih proizvoda.

Poliklinika Aviva vodeća je privatna poliklinika u Republici Hrvatskoj s 38 godina dugom tradicijom pružanja zdravstvenih usluga, a od 2012. godine članica je Agrokor koncerna.

Poliklinika razvija svoje poslovanje kroz niz specijalističko-konzilijarnih, dijagnostičkih i rehabilitacijskih djelatnosti.

Ledo je najveći proizvođač industrijskog sladoleda te najveći distributer smrznute hrane u Hrvatskoj.

Belje je najveća poljoprivredna tvrtka u regiji s 20.000 ha oranica i stočarskom proizvodnjom na više od 20 farmi.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer