Published On: Fri, Mar 31st, 2017

Albanci u Makedoniji na rubu živaca: Spremaju kumanovski scenarij

SKOPLJE – Analitičari iz Skoplja ne isključuju mogućnost ponavljanja kumanovskog scenarija ukoliko SDSM i albanske stranke ne uspiju formirati vladu.

Nervoza zbog neuspjeha SDSM-a i albanskih stranaka da formiraju parlament, a kamoli vladu Makedonije, unio je nervozu u ovu koaliciju, a pojedini zastupnici pretežno iz albanskih redova polako su počeli gubiti kontrolu i za govornicom otkrivaju podatke iz koalicijskog sporazuma sa SDSM-om koji se do sada nisu ni znali.

Najdalje je otišao albanski poslanik Zijadin Selo, partner SDSM-a, koji je za govornicom Sobranja optužio makedonski narod da je genocidan prema Albancima, da gaje genocidne tendencije i da hoće da Albance protjeraju iz Makedonije.

Ova izjava dodatno je dolila ulja na već zapaljenu makedonsku vatru, pa se počelo postavljati pitanje da li albanska nervoza može se prelije na nešto slično onom što se dogodilo u Kumanovu.

Natalija Ivčeva, politolog iz Skoplja, kaže da je sve moguće i podsjeća da je i 2001. godine sukob izbio bez očitog razloga.

“Od njih zaista moguće očekivati ​​sve i svašta. Očito je da oni neće odstupiti od scenarija za ‘Veliku Albaniju’ i da će stav pokušati istjeraju do kraja. Oni su ucijenili Makedoniju s ‘tiranskom platformom’ i što više vrijeme odmiče, to su nervozniji “, kaže ona.

Aleksandar Mitovski , direktor Centra za istraživanje i analitiku, nije daleko od mišljenja da bi mogao ponoviti kumanovski scenarij jer, kako kaže, očekuje da su oštre riječi koje albanski zastupnici upućuju s govornice upućene prije svega albanskoj populaciji.

“Vjerujem da one imaju ulogu da animiraju upravo albansku zajednicu i da je izvedu na ulicu kao protutežu makedonskom narodu koji danima šeta gradovima Makedonije pokazujući time da je protiv ‘tiranske platforme'”, kaže naš sugovornik.

Oba sugovornika Sputnika vjeruju da je ucjena najbolja riječ koja opisuje stanje u kojoj se Makedonija sada nalazi.

I Ivčeva i Mitovski smatraju da će se kriza oko parlamenta nastaviti. U isto vrijeme Nikola Gruevski se nalazi na Malti na sastanku Kongresa Europske narodne stranke (EPP), gdje je imao niz susreta s čelnicima Europske unije, dok Zoran Zaev dobiva javnu podršku albanskih intelektualaca u Makedoniji.

Miteovski kaže da ne očekuje da će se situacija poslije razgovora Gruevskog s čelnicima EU na Malti mnogo promijeniti u Makedoniji, ali dodaje da je lijepo “vidjeti da i Makedonija ima prijatelje među europskim utjecajnim državama”.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov bi u ponedjeljak trebao ugosti predsjednik Europskog vijeća Donalda Tuska. Tusk će posjetiti Makedoniju u okviru svoje regionalne turneje, a posvećen je situaciji s migrante i izbjegličkoj krizi i provođenje sveobuhvatnog europskog rješenja.

Parlament Makedonije nastavlja Konstituirajuću sjednicu rasprave o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika, članova i zamjenika Povjerenstva za izbore i imenovanja.

Konstitutivna sjednica parlamenta je počela 30. prosinca 2016, ali je otkazana zato što nije obezbjeđena parlamentarna većina da se izabere njen predjsednik.

(Sputniknews.com)