Published On: Ned, ožu. 18th, 2018

NOVO UDALJAVANJE SARAJEVA OD BH GRAĐANA: Stjepan Mesić i službeno počasni građanin glavnog grada

U Službenom listu objavljena je odluka o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” koju je dobio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Ovo je još jedan potez u kojem se glavni grad države autarkizira, ponašajući se kao da je sam sebi početak i kraj. Glavni gradovi  država, osim što su gradovi, imaju posebnu ulogu. Predstavljaju političko, kulturno i svako drugo sjedište države. Kada Sarajevo časti nagradom nekog to na neki način znači, da društvena elita BIH smatra da Mesić zaslužuje tu nagradu. No Mesić je na  preko 80% potpuno omražen čovjek. Sarajevo time elegantno izbjegava aferu oko Orhana Pamuka no istovremeno produbljuje jal između sebe, i građana BIH koji pune proračun Sarajeva.

Nejasno nam je zašto Sarajevo to čini,jer nominalno oni su navodno za suživot i pomirenje.

Nije nam jasno zašto je Mesić dobio nagradu. Bio je drugi čovjek UZP-a u vrijeme Tuđmanove agresije na BIH. Slavio je ustaški pokret. Tvrdio je da je Jasenovac bio prihvatni centar.

Ako je jedini razlog taj što je pričao loše viceve ok. Razumijemo. Grad lošeg vica se sigurno stopio s tim.

 

EVOLUCIJA JEDNOG MITA Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva zasluženo u ruke Stjepanu Mesiću – inicijatoru i organizatoru „krvavog sijela“ u Karađorđevu

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer