Published On: Uto, stu 29th, 2016

STEŽE SE OBRUČ: ISIL gubi bitku za Mosul, dosad ubijeno više od tisuću džihadista

Iračke specijalne snage koje skupinu Islamsku državu (ISIL) nastoje potisnuti iz istočnog Mosula, ubile su oko 1000 njezinih boraca, ali sporo napreduju jer je neprijatelj lako pokretljiv i skriva se među tisućama civila u tome gradu, rekao je jedan od zapovjednika iračkih snaga.
Iračke snage koje su počele ofenzivu prije šest tjedana, oslobodile su gotovo polovinu istočnog Mosula, osvajajući okrug po okrug dok ih gađaju snajperisti, bombaši samoubojice i autobombe džihadista.
Steže se obruč
Elitne iračke snage poznate kao “Zlatna divizija” jedina su brigada koja je ušla u Mosul s istoka, dok su iračka vojska, savezna policija i kurdski pešmerge okružili grad na sjeveru i na jugu. Šijitske milicije pokušavaju zatvoriti obruč sa zapada.
Krajem listopada, protuteroristička postrojba koju su uvježbale Sjedinjene Države, probila je ISIL-ovu obranu, ali je usporava taktika džihadista i zabrinutost zbog civilnih žrtava. Vjeruje se da je u gradu, najvećem na sjeveru Iraka, ostalo više od milijun ljudi.
Ubijeno blizu 1000 džihadista
General Abdul Gani al-Asadi, jedan od zapovjednika specijalnih snaga, rekao je da je više od 992 borca IS-a dosad ubijeno u borbama na istoku. Nije rekao koliko je poginulih u redovima vladinih specijalnih snaga.
Iračka vlada pozvala je civile u Mosulu da ostanu u svojim kućama dok traje ofenziva, a humanitarne organizacije bore se s priljevom stotina tisuća ljudi raseljenih iz tog grada./Hina/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>