Published On: Uto, stu 29th, 2016

Ruski veleposlanik duboko zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov duboko je zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa. Robna je razmjena, kaže, smanjena za pola, a Hrvatsko-ruski gospodarski forum koji se trebao održati ovoga mjeseca otkazan je jer ruski poduzetnici nisu bili zainteresirani doći u Hrvatsku.
Pad suradnje doduše sigurno je i posljedica europskih sankcija. Ruska reakcija na izjave premijera Andreja Plenkovića koji je u Kijevu rekao da su Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije, a kojoj je on pokušao umanjiti značaj, službeno je stajalište Moskve, tvrdi veleposlanik Ruske Federacije, javlja HRT.
Ova izjava Ministarstva vanjskih poslova je službena izjava MVP i to je mišljenje Rusije. To nije mišljenje nekakvog odjela u ministarstvu. To je službena pozicija Rusije i morate to ozbiljno prihvatiti, kazao je Azimov.
Rusija je nesporno velika zemlja i veliko tržište, međutim kao što znate EU je nakon ratnih događaja u Ukrajini uvela sankcije prema Rusiji i Hrvatska kao članica EU tih se sankcija pridržava. Naravno, sudjelovat će u svim dogovorima i slijediti zajedničku europsku politiku, rekla je na tu temu ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Hrvatske Martina Dalić./HMS/