Utorak, 21 svibnja, 2024

Linija za pomoć novinarima ignorirala izvještaj policije

Must Read

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog  brutalnog fizičkog napada na Šteficu Galić, odgovornu urednicu  portala Tačno.net. Štefica Galić je napadnuta na povratku kući,  18.jula u kasnim večernjim  satima u Ljubuškom, i tom prilikom su joj nanesene lakše tjelesne povrede.

 

Porazna je činjenica da se napad na urednicu Šteficu Galić desio zbog  javno iznesenog mišljenja  u vezi sa  ratnim događajima iz 1993. godine  na području Ljubuškog, a u povodu prikazivanja dokumentarnog filma o njenom suprugu Nedeljku Galiću, nagrađenom za ljudsku hrabrost i pomaganje Bošnjacima  tokom  ratnih godina u tom dijelu Hercegovine.  Dodatnu težinu cijelom ovom događaju daje i činjenica da je napadnuta  odgovorna urednica on – line medija, što može imati veoma negativne posljedice da njen budući novinarski angažman.

Zaprepašteni smo činjenicom da se sloboda govora,  zalaganje za demokratske vrijednosti i ljudskost u ophođenju sa susjedima  sankcioniraju  brutalnim fizičkim nasiljem, prijetnjama i proganjanjem osobe koja  zastupa i javno pomovira takve stavove.  Još više zabrinjava činjenica da sprečavanje slobode govora,  što nedvojbeno jeste fizički napad na Šteficu Galić,  policijski zavaničnici  Hercegovačko – neretvanskog kantona pokušavaju predstaviti kao „lakši prekršaj protiv reda i mira koji su mediji napuhali” . Takvim ponašanjem policija pokušava minimizirati brutalno gušenje slobode govora, a fizički napad na Šteficu Galić svesti na obični lični izgred  i medijske špekulacije.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od policije Hercegovačko – neretvanskog kantona da  hitno poduzme sve mjere zaštite  odgovorne urednice  portala  Tačno.net ,  te pokrene  zakonske procedure sankcioniranja  osobe ili osoba koje  su izvršile napad na Šteficu Galić ili stoje iza ovog čina.

Upravni odbor BH Novinari

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -