Published On: Pon, svi 9th, 2022

Starešina manipulacijama i dociranjem ruši suverenističke ideje. Zašto?

 

Izborni zakon u BiH, odnosno, nedostatak istoga, jedno je od najvažnijih sigurnosnih pitanja za Hrvatsku od 1995. na ovamo. U BiH se isprepleću ogromni i različiti utjecaji, a donošenje Izbornoga zakona bila bi trenutna, a možda i trajna prilika za stabilizaciju političkih prilika u BiH. Kako?

 

Dva od tri konstitutivna naroda su istraumatizirana činjenicom da im netko drugi nameće političke predstavnike.

Biranjem Komšića u Predsjedništvo, bošnjačka politika i dio njihove javnosti ne nameće samo predstavnika Hrvatima već i Srbima – jer odnos u Predsjedništvu postaje – 2:1. Dva bošnjačka i jedan srpski član Predsjedništva.

Kada bi se takve nenormalnosti spriječile, priča bi išla drugačije.

Ne bi bilo političke frustracije, a ne bi se iz iste razvijao ni potencijalno sigurnosni problem.

I ovo je samo dio koji se odnosi na Predsjedništvo.

Domovi naroda su posebno važna priča i zaslužuju da im se posveti i poseban tekst.

Sigurnosni problem koji Starešina ne vidi

Srbi ne vole trpjeti teror.

Ne vole ni Hrvati, ali evo, do sada mu se i ne odupiru.

Ukratko: Sigurnosti problem Hrvatske je nestabilna BiH.

Ista se može stabilizirati ako se donesu izmjene Izbornoga zakona. Iste se mogu donijeti ako se malo priprijeti NATO savezu.

I onda Višnja Starešina bojkotira jednu ovakvu ideju, jer, po njoj, ova operacija nije dobro osmišljena (?!)

Starešina u tekstu podsjeća kako je to nekada radio Tuđman, podsjeća i kako se Gojko Šušak privatno družio s važnim Amerikancima, Milanovićev prijedlog proglašava “besmislenim provokacijama i bedastim prijetnjama EU i NATO-u”.

Ideja koju je Milanović iznio, najveći je izraz hrvatskoga suverenizma u zadnjih 20 godina i prilika da se Hrvatska postavi kao ozbiljna država.

“Ne Finska, žao nam je, ali nema u NATO dok se Izborni zakon u BiH ne riješi. Naš argument za to je obespravljensot vlastitog nam naroda u toj zemlji i trajnja sigurnosna prijetnja Hrvatskoj. Shvatite da smo punopravna članica EU i NATO saveza i da su nam naši interesi na prvom mjestu”.

Višnja Starešina to zna, ali ipak svjesno manipulira napadajući Milanovića.

“Uloga provokacija, ucjena i lažnih operacija u međunarodnim odnosima nije mala i nije nevažna. No ogromna je razlika između provokacija i ucjena koje su sastavni dio osmišljene, planirane i dobro vođene operacije i provokacija kojima je glavni cilj zadovoljiti ego svojih autora i izvođača te možda zaraditi neki bod u unutarnje-političkim igricama moći”, piše Starešina u Slobodnoj.

Prilika koja ne dolazi često

Pa kako bi se, kvragu, ovakva operacija mogla “osmisliti, planirati i dobro voditi” kad je rat u Ukrajini počeo prije nepuna tri mjeseca, a ideja o ulasku Finske u NATO prije mjesec i pol?!

Ovo je jednostavno prilika koja se ne rađa više od jednom u političkom životu. Ovo je uzmi – ili – ostavi prilika koju je Milanović htio uzeti, a Plenković odlučio ostaviti.

Legitimno je biti kukavica u političkom životu, ali je iz novinarske pozicije podmuklo i nemoralno taj kukavičluk braniti ovako manipulativno kako to čini Starešina.

Osim Milanovića, Starešina se dotaknula i Čovića proglasivši ga “otvorenim srpsko-ruskim vazalom” i pri tom docira cijelom hrvatskom narodu u BiH koji, iz sebi znanih razloga, godinama bira upravo Čovića za svog političkog lidera.

“I napokon, ne možete očekivati uspjeh dok monopol vlasti u Hrvata u BiH drži Dragan Čović, koji se godinama ponaša kao otvoreni srpsko-ruski vazal, a najuspješniji se pokazao u ostvarenju monopola u podjeli političkih pozicija (plijena) za uski krug Hrvata pripadnika bivših jugoslavenskih tajnih službi i njihovih potomaka”.

Zašto Starešina brine koga Hrvati u BiH biraju za svog političkog lidera? Ako njima Čović odgovara, tko je ona da problematizira činjenicu da Čović ima “monopol vlasti u Hrvata u BiH”.

Hoće li Starešina tim istim Hrvatima odrediti bolje od njih samih što im je (naj)bolje?

ivan crnjac l bild.ba
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
22 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žuti mravi

Ne postavlja sama sebi logično pitanje zašto baš čović a ne dotiče se toga da smo proglasavani tako da je i inim ovakvim šuplja priča evo recimo ne mora biti čović već neki mate iz hdz_a e nevalja ni taj mate pošto se česlja na krivu stranu tako islamistima samo valja neko kao sejdo i opet nasjedamo na isto glupost HRVATI TREBAJU BOJKOTIRATI IZBORE.

Ferdinand

Slažem se! Ali onda mi nije jasno zašto Čović i Ljubić govore da treba izać na izbore. Pa samim izlaskom legitimiraš takve neustavne i nepoštene izbore.

Spirit

Da, još ćemo posumnjati da je Čović u sprezi s Bakirom.
Kupio je poziciju kod Bakira, odnosno u FBiH, za svog zeta, nastavljaća dinastije Čović.

Tornjak

eto nije!

Lola

Tako ke!
Hrvati trebaju TREĆI i gotovo!

Ujko MAČEK

I dobiće treći sa granicom pored kuće u Fatime iznad JAJCA kraljevskog grada

Spirit

Kaže prokisla Višnjica da je Tuđman težio tome da bude u duštvu s Amerima, vjerovao im, povinjavao im se i bio toliko kooperativan da je pristao na Washingtonski sporazum, zatim dao hrvatsku vojsku da se oslobodi BiH da bi isti ti Amerikanci ZAUSTAVILI oslobodilačku operaciju pred Banjalukom i Srbima poklonili etnički očišćenu RS, Hrvate strpali u luđaku košulju sa Bošnjacima i u poraću jednostrano, odlukama visokog predstavnika i šefa OESS-a, mijenjali izborni zk. i Statut grada Mostara u korist Bošnjaka a na štetu Hrvata. Toliko o prokisloj Višnjci i njenom ulagivanju Amerikancima.
Vidimo kako je ta kooperativnost i podatnost “partnerima” iz atlantske alijanse SVIH OVIH DECENIJA urodila ukidanjem prava Hrvata kao političkog naroda.

Anonimac

Po njoj Covic nevalj,i ja gabas nevolim,ali draga moja ovako cemo dobiti tipa kojeg nam odaberu muslimani po4.put.

Spirit

Čović zove i na ovakve nevaljale izbore – nije li to malo čudno? Rekao bih da je Čović Baketov igrač.

HAMZA

ALAAAAAHHHUAGBAAAAAAAR.

Anonimac

Ša ti bi nesretniče ?

Lola

Moja Višnja još ti trebaš u školu ić ili moraš pričat tako!
Zoran je za malo vremena shvatio problem i pokušava ga riješit i hvala mu.

Anonimac

Nije da nema znanja, ali često ofula na temeljnom znanju. Od pretjerane pozornosti na sitnije probleme, zna zapostaviti temeljni problem. Nije prvi put, a vjerojatno ni zadnji.

Milano

Starešini hronična srbofobija ne da vidi najočiglednije stvari, Na primjer red poteza kojim su muslimani riješili za krenu u ovladavanje cijeolm BiH – dakle, da prvo praktično dekonstituišu Hrvate i ovladaju Federacijom!

Anonimac

Vrlo česta pojava u RH. Nije ni čudo, hrvatske katedre znanosti su date u ruke jugoslovenima. Zaglupljuju mladež. Problem je u vrhu- sa onim tko dijeli katedre.

1 year ago zadnji put uredio Anonimac
Kvico

Visnja je u pravu niti je vrime niti nacin za ucjene i realno niti je mogucnost.Zagovornici Islamske deklaracije ce morati pokazati il koliko su bezobrazni il koliko su smjeli ali sad prid ocima cilog svita.Zasto onda da ih mi spasavamo nekim glupo ishitrenim potezom?

never baklava

SLOBODNA DALMACIJA
Za razliku od V. Starešine i bivših ministri vanjskih poslova Vesne Pusić i Tonina Picula, ne drže svi da je Milanovićeva ideja posve neostvariva (iako pritom treba dodati da su u međuvremenu izbori u BiH i raspisani za 2. listopada, dok će odluka o novim članicama NATO-a, po svemu sudeći, ići na Sjevernoatlantsko vijeće, što će reći da će biti donesena na razini veleposlanika, a ne šefova vlada ili država!).

Naime, bivši HDZ-ov ministar vanjskih i europskih poslova, ali i Plenkovićev izazivač na unutarstranačkim izborima u ožujku 2020., Miro Kovač, na naše pitanje je li realno očekivati razumijevanje ostalih članica NATO-a i političkih partnera Hrvatske za ovakvo uvjetovanje podrške proširenju NATO-a, ovako odgovara:

– Nema potrebe za samobičevanjem. Pogled svakog hrvatskog dužnosnika po logici stvari mora biti kroatocentričan. Drugim riječima, kao hrvatski dužnosnik polazim od hrvatskog interesa i nastojim ga što lakše ostvariti. Kao ministar uspio sam sa svojim suradnicima zaštititi hrvatske interese u procesu otvaranja pregovora Srbije o članstvu Srbije u EU-u, u onom famoznom poglavlju 23 koje se tiče vladavine prava. Sjećam se da sam tada bio na udaru nekih domaćih medija. Danas se pak na tu stečevinu pozivaju i “lijevi” i “desni” u Hrvatskoj. Drago mi je da se isplatilo izložiti se kritikama.

Isto tako se sjećam da su 2016. godine dva belgijska pokrajinska parlamenta, ona Valonije i Bruxellesa, čija je ratifikacija bila nužna, blokirala belgijsku nacionalnu proceduru potvrđivanja CETA-e, sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade. Cijeli EU, koji je tada još imao 28 članica, ali i Kanada, čekali su dva pokrajinska parlamenta u Belgiji! Na kraju, kako bi se spasila ratifikacija toga sporazuma, ipak su dogovorena tražena izuzeća za Belgiju.

Tako je i u ovom današnjem slučaju moguće postići jedno i drugo, i učlanjenje Finske i Švedske, ako budu pozvane u NATO, i ono što je Ustavom BiH, to jest Daytonskim mirovnim sporazumom, zajamčeno: puna izborna ravnopravnost Hrvata s druga dva ustavotvorna naroda u BiH.

Bivšeg HDZ-ova ministra pitali smo i koliko nam štete nanose dijametralno različite vanjskopolitičke agende Banskih dvora i Pantovčaka, odnosno, kako to naš sugovornik sam kaže, njihovo “duboko međusobno nepovjerenje”:

– Ljepše bi izgledalo da imamo javno suglasje, ali ako ga nema na vidiku, onda je na kraju ključno, kako je doslovce govorio Helmut Kohl, “što odostraga izađe”, znači kako konačno stvari ispadnu. A u slučaju BiH, ključno je da se poštuje vladavina prava i da Hrvati dobiju ono što im po Ustavu pripada, da zaista oni biraju svojeg člana u Predsjedništvo BiH i svoje izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije – kazao je Kovač za “Slobodnu”.

Tornjak

Kovac ovdje mijesa kruske i jabuke! Pa nije isto pita li Belgija radi svojih interesa ili recimo da je rekla, hocemo da belgijska manjina u Francuskoj dobije DN u parlamentu. Hrvatska ovdje napada suverenu drzavu BiH u kojoj zivi ljudi koji su po katolicanstvu dobili domovnicu i nikakve druge veze nemaju s Hrvatskom. Hrvatska ce BiH Hrvatima napraviti vise stete ovakvim ponasanjem nego rat!

never baklava

SLOBODNA DALMACIJA
Za razliku od V. Starešine i bivših ministara vanjskih poslova Vesne Pusić i Tonina Picule, ne drže svi da je Milanovićeva ideja posve neostvariva.

Naime, bivši HDZ-ov ministar vanjskih i europskih poslova, ali i Plenkovićev izazivač na unutarstranačkim izborima u ožujku 2020., Miro Kovač za Milanovićevo uvjetovanje podrške proširenju NATO-a promjenom Izbornog zakona u BiH, ovako kaže:

– Nema potrebe za samobičevanjem. Pogled svakog hrvatskog dužnosnika po logici stvari mora biti kroatocentričan. Drugim riječima, kao hrvatski dužnosnik polazim od hrvatskog interesa i nastojim ga što lakše ostvariti. 

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/i-dok-neki-bivsi-ministri-vanjskih-poslova-kritiziraju-milanovica-hdz-ovac-miro-kovac-tvrdi-moguce-je-postici-i-uclanjenje-finske-i-svedske-u-nato-i-izbornu-ravnopravnost-hrvata-u-bih-1191149

1 year ago zadnji put uredio never baklava
Ujko MAČEK

Ja mislim da ćemo ga mi muslimani podokiti na kraju ja se dobro gledam sa kršćanima komšijama u hercegovini

Ujko MAČEK

Prrrd

nisam kriv

Višnja je zadrta “dodrinašica” a opet američka spodoba, ide to jedno s drugim ! Naravno naš problem sa muslimanima ne vidi(ona i njezini su ga i kreirali i podržavaju status qvo) ona ispravno a prenaglašeno detektira pogubno djelovanje Čovića , Čolaka, Krešića . Ja mislim da smo davno trebali hebat m ater ovakvom HDZu naravno i onomu u Hrvatskoj te javnim , glasnim, kontinuiranim otporom . .
Otpor je i javno reći mi vam nećemo na vaše izbore !