ŠTA ZLATO UČINI OD LJUDI: U Srbiji nepoželjni automobili proizvedeni prije 2014. godine

Od 1. siječnja 2024. u Srbiju će biti zabranjen uvoz polovnih automobila Euro 3 i Euro 4 standarda.

I ne samo to. Kako je nedavno najavila Vlada Republike Srbije, od početka 2025. godine moći će se uvoziti samo rabljeni automobili proizvedeni nakon 2014. godine, odnosno oni s motorima Euro 6 standarda.

Država također od 2025. namjerava uvesti program subvencioniranja vlasnika starijih automobila s dizelskim motorima, kako bi se na taj način smanjilo zagađenje, pišu Polovja automobili, a prenosi Una.

Prije nekoliko godina opetovano se najavljivalo da će se postrožiti kriteriji za uvoz rabljenih vozila, odnosno zabraniti uvoz automobila s Euro 3 normom emisije štetnih plinova. No, iz raznih razloga ta se odluka odgađala, a nije teško pogoditi kako bi se zabrana uvoza jeftinih rabljenih automobila odrazila na džep prosječnog vozača.

Ipak, “Program zaštite zraka od 2022. do 2030.” koji je Vlada usvojila sredinom prosinca prošle godine i koji je objavljen u Narodnim novinama, Srbija je dobila obvezujući dokument za čiju je provedbu namijenjeno čak 2,6 milijardi eura.

Od tog novca 102 milijuna namijenjeno je “pomlađivanju” voznog parka, odnosno uklanjanju najvećih zagađivača iz prometa. Zato je donesena odluka da se od početka iduće godine odmah preskoče dvije stepenice i od tada prijeđe na normu Euro 5. Cilj je, kako je najavljeno, da do 2025. godine na ovaj način bude zbrinuto više od 122.000 rabljenih vozila.

Tko će ostvariti pravo na subvenciju?

Pravo na poticaje za kupnju “mlađih” rabljenih automobila, ali isključivo onih koji zadovoljavaju standard Euro 6, imat će vlasnici starih putničkih, lakih teretnih i teretnih vozila s dizelskim motorima i Euro 1, Euro 2 i Euro 3 standardima Radi se o vozilima proizvedenim od 1993. … do 2005. godine.

Godišnja analiza portala Rabljeni automobili pokazala je da je 80 posto rabljenih vozila koja su prošle godine uvezena u Srbiju bilo starije od 10 godina. Također, prema podacima Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture, od 2015. do 2022. godine u Srbiju je uvezeno 1.255.000 vozila, od čega oko 350.000 s Euro 3 motorima.

Vozačima su osigurani poticaji koji će iznositi:

2.100 eura za kupnju osobnog automobila,

2.500 eura za kupnju lakih kamiona (kamiona najveće dopuštene mase do 12 tona),

2900 eura za kupnju autobusa.

Kako će izgledati postupak dodjele subvencije?

Kako je najavljeno, Agencija za sigurnost prometa provest će postupak zamjene uz potporu Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture. Ideja je učiniti postupak što lakšim i jednostavnijim.

Vlasnik vozila koje ispunjava uvjet za subvenciju prvo će svoj automobil predati u jedan od ovlaštenih reciklažnih centara, dok će autokuća umanjiti cijenu vozila za iznos subvencije.

Kako sada stvari stoje, podaci o obavljenoj reciklaži kao dokaz za poticaj pohranjivat će se u posebnom softveru, a cijelo će se područje, najavljuju iz resornog ministarstva, dodatno urediti posebnim pravilnikom koji je u pripremi.

more recommended stories