Published On: Sri, svi 8th, 2013

Šta sve Hypo banka stavlja na teret klanu Lijanović u prijevari od 64 milijuna KM?!

Organizirani kriminal, pranje novca, zloupotreba službenog položaja i saučesništvo, samo su neka od krivičnih djela koje je Uprava „Hypo Alpe-Adria banke“ navela u krivičnoj prijavi koju je nedavno predala Tužilaštvu BiH protiv Lijanovića, i nekoliko njihovih drugih saučesnika, saznaje Dnevni avaz.
Avaz navodi i da se osim Jerka Ivankovića Lijanovića, ministra poljoprivrede u Vladi FBiH, u krivičnoj prijavi kao potpisnik većine “loših kredita” navodi i njegov brat Slavo.
Grupa koju uz Lijanoviće i Jurčića čini i nekoliko bivših službenika „Hypo banke“ iz BiH i Austrije tereti se da je oštetila austrijsku banku za oko 64 miliona KM, tvrdi aktuelna Uprava. Riječ je o kreditima bez pokrića, koje je bivša Uprava do 2009. godine nezakonito odobravala Lijanovićima, a koji do danas nisu vraćeni, navodi Avaz.
Kako saznaje ovaj medij, kao odgovorna lica u kriminalnoj skupini pominju se i bivši službenici i članovi Uprave banke Marica Pivić, Vedran Bojka, Mirjana Prusina i Urban Golob. Pivić, Bojka, Prusina i Golob prijavljeni su zbog krivičnog djela saučesništva i zloupotrebe službenog položaja, dok se Lijanovićima na teret stavčja jedna od najtežih kvalifikacija – krivično djelo pranje novca.
Većina kredita, saznaje Avaz, osigurana je sa 15-20 posto odobrenog iznosa, zbog čega je Jerko Lijanović predložio da „Hypo“ naplati svoja potraživanja putem hipoteke, svjestan da će na taj način izbjeći da vrati većinu kredita koji su mu odobreni.
Važnu ulogu u čitavoj priči ima i Slovenac Urban Golob. Kako saznaje Avaz, nakon što je Agencija za bankarstvo FBiH zabranila Upravi „Hypo banke“ da odobrava dalje kredite Lijanovićima, jer je postojala realna bojazan da nemaju kapacitete da ih vraćaju, organizirana kriminalna grupa, kako su okvalificirani u krivičnoj prijavi, dosjetila se da nove kredite tajkunima odobrava putem „Hypo leasinga“, čiji je član tada bio upravo Golob.
A nakon što je „Hypo banka“ prije tri godine nacionalizirana, a većina tadašnjih članova Uprave protjerana, Lijanovići su na čelo NO Razvojne banke FBiH postavili Petra Jurčića, računajući da će i od ove banke dobiti milione maraka povoljnih kredita, navodi se u tekstu koji je objavio današnji Avaz.