Published On: Wed, May 8th, 2013

ŠALI SE?Inzko suverenitetu BIH


U skladu s mandatom navedenim u Daytonskom mirovnom sporazumu, visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je 30. travnja 2013. Izvještaj generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kojem je izložio situaciju u vezi s provedbom mira u BiH te naveo izazove i objasnio strategiju koju je međunarodna zajednica usvojila kao odgovor na ove izazove.
Izvještaj visokog predstavnika obuhvaća razdoblje od 27. listopada 2012. do 20. travnja 2013.
Inzko je konstatirao da su nastavljeni međustranački problemi u FBiH, nedostatak napretka na zakonodavnom polju na državnom nivou kao i, uprkos lakoj promjeni vlade, osporavanje Daytonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta BiH od političara iz Republike Srpske.
Naveo je da su ovi problemi nastavljeni u pozadini materijalnih teškoća uzrokovanih ekonomskom krizom kojima se političke stranke nisu uspjele pozabaviti na ozbiljan ili efikasan način.
Naglasio je da se ništa ne može postići bez učvršćivanja vladavine prava te citirao da su “brojni slučajevi u kojima politički lideri, stranke i institucije zaobilaze, ignoriraju ili u nekim slučajevima direktno krše zahtjeve utvrđene ustavima i zakonima radi političke svrsishodnosti.
Inzko je posvetio pozornost i “osporavanjima državnih institucija osnovanih kao zaštita vladavine prava” te “neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.”
Konstatirao je da OHR i Delegacija Europske unije i specijalni predstavnik EU, zajedno s ostatkom međunarodne zajednice, i dalje blisko surađuju kako međusobno tako i s ključnim partnerima iz BiH, u cilju prevazilaženja političkih nedostataka i povratka zemlje na put koji vodi euroatlantskim integracijama i potpunom poslijeratnom oporavku.
Generalni tajnik je 3. svibnja Izvještaj dostavio Vijeću sigurnosti.
Ovo je 43. izvještaj UN-u koji podnosi visoki predstavnik te deveti izvještaj od kada je dr. Valentin Inzko preuzeo ovu funkciju 26. ožujka 2009., priopćeno je iz OHR-a.