Utorak, 18 lipnja, 2024

ŠTA BI DAO DA SI NA MOM MJESTU: Tko ti je kriv što nisi Brega

Must Read

Ako ste ikada morali uraditi neki od snimaka na Klinici za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ili je to morao neko od vaših bližnjih, onda znate da vam nije preostajalo ništa drugo nego da čekate mjesecima. Nije to neka nepoznanica, ovo se, nažalost, događa već godinama, ali se ništa i ne mijenja godinama.

 

Pitali smo u Kliničkom centru zašto je situacija još uvijek takva i koliko se dugo čeka na pojedine snimke. Ukratko, ništa se nije promijenilo, a izgleda da i neće. Najduže se, kažu u KCUS-u, čeka na magnetsku rezonancu i to do sedam mjeseci.

U KCUS-u također tvrde da se na CT glave čeka od tri do sedam dana, na CT kralježnice pacijenti na liječenju u KCUS-u idu odmah, dok ambulantni pacijenti čekaju do četiri mjeseca. Kažu, na RTG pluća se ne čeka, jer na snimanje idu samo klinički pacijenti, dok ambulantni na snimanje idu u domove zdravlja.

Uputnica za magnetnu rezonancu na KCUS-u

Na kontrolne preglede ultrazvuka dojke se čeka do šest mjeseci, a ako postoje sumnje o mogućem maligniteta isječak se radi odmah. Za mamografiju dojke se čeka također šest mjeseci na kontrolne preglede, a ako se sumnja na tumor, čeka se do sedam dana.

Na ultrazvuk abdomena nema čekanja, jer se on radi samo kliničkim pacijentima, dok se ambulantni moraju obratiti u domove zdravlja. Na punkciju dojke se čeka do sedam dana. Magnetska rezonanca muskuloskeletnog sustava se čeka do dva mjeseca, toraks također dva mjeseca, urološka magnetska rezonanca se čeka od 15 dana do mjesec, neurodijagnostika se čeka od 15 dana do sedam mjeseci, što ovisi od priloženih nalaza, navode u KCUS-u.

Da se na pojedine snimke čeka i devet mjeseci pokazuje primjer ove Sarajke. Naime, kako se vidi na priloženoj uputnici, njoj je 10. srpnja zakazan termin za magnetsku rezonancu kralježnice, a termin je 8. travnja naredne godine.

U KCUS-u napominju da je ovaj klinički centar tercijarna medicinska ustanova i ima zadatak da prvo zbrinjava najkompliciranije i najteže pacijente, što može često dovesti i do pomjeranja termina na listama čekanja.

Bit će onda da je Goran Bregović bio vrlo hitan slučaj, kada je prije nekoliko mjeseci, zahvaljujući poznanstvu sa federalnim ministrom zdravstva, SDP-ovcem Rusmir Mesihović, došao odmah na red za CT glave. Ako ste se na trenutak zabrinuli za Bregovića, nema potrebe, on je u odličnom zdravstvenom stanju, kako je poznato, održao je i koncert u “državi za čovjeka” nakon posjete KCUS-u. A građani BiH će i dalje čekati mjesecima na snimke poput ovih.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -