Published On: Uto, sij 9th, 2018

Srpski političari jedinstveni u obilježavanju Dana RS-a

Vlasti Republike Srpske obilježit će danas nizom aktivnosti Dan RS-a, odbacujući tvrdnje iz Sarajeva kako je taj praznik neustavan.

Predsjednik entiteta Milorad Dodik poručuje kako srpski narod ima pravo obilježavati 9. siječnja kao Dan Republike Srpske jer je ona tada nastala i vjeruje da će do iduće godine u svakoj općini u tom bh. entitetu postojati trg ili ulica koji će nositi naziv “9. siječanj”.

Dodik tvrdi kako je jedna od veleposlanica u BiH uputila pismo u kojem navodi da RS treba odustati od obilježavanja 9. siječnja kao “Dana RS-a”, ali da je to za njega neprihvatljivo.

– To bi bilo isto kada bih ja napisao u njezinoj zemlji da oni trebaju odustati od obilježavanja svog dana – izjavio je Dodik odbijajući imenovati veleposlanicu, ali jasno naznačivši kako nije u pitanju američka veleposlanica. Dok se u Banjoj Luci provode završne pripreme za današnju proslavu Dana RS-a, bošnjački predstavnici u entitetskoj vlasti najavljuju žalbu za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS-a.

Na sastanku koji je sazvao dopredsjednik RS-a Ramiz Salkić zauzet je stav o nastavku obilježavanja “neustavnoga i diskriminirajućeg Dana RS-a”. Ovaj događaj koristi se i za predizborno ubiranje glasova na bošnjačkoj političkoj sceni pa je tako SDA jučer kritizirao SDP jer se član Vijeća naroda RS-a iz te stranke Enes Suljkanović nije pridružio podnošenju žalbe Ustavnom sudu BiH.

– Postupak SDP-ova izaslanika bacio je više svjetla na nedavni tajni sastanak Nikšića i Dodika u Banjoj Luci. Sve upućuje na to da je Suljkanovićev potez posljedica tog susreta i postignutog dogovora između SDP-a i SNSD-a – tvrde iz SDA. Iz SDP-a su, pak, odgovorili kako je Bakir Izetbegović pravio niz ustupaka Miloradu Dodiku te kako su zastupnici SDA podržali entitetski proračun iz kojeg se financira obilježavanje Dana RS-a.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare