Published On: Čet, lip 30th, 2016

SRPSKI MEDIJI Putin poručio Erdoganu: Ne diraj Srbiju i Srpsku, nema obnove Otomanskog carstva na Balkanu

BEOGRAD – Ruski predsjednik Vladimir Putin, pored izvinjenja za prošlogodišnje rušenje “suhoja” i ubojstvo pilota u Siriji, kao uvjet za normalizaciju odnosa Rusije i Turske od svog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana tražio je i da se Ankara ubuduće ne miješa u “balkansko pitanje” .

Kako navodi sugovornik “Informera”, Putin je Erdoganu poručio da su Srbija i Republika Srpska isključivo ruska zona interesa.

Putin je u pregovorima koji su do sada išli preko posrednika jasno tražio poštovanje za ruske nacionalne interese na Balkanu.

Konkretno, zatražio je od Erdogana da se Turska ni na koji način ne miješa u unutarnja pitanja Srbije i Srpske.

Turskoj strani je jasno stavljeno do znanja da su Srbija i RS ruska zona utjecaja i da oko toga nema i neće biti nikakvog kompromisa.

Prema navodima izvora “Informer”, ruski predsjednik je, nakon što je u ponedjeljak dobio pismo isprike od Erdogana, preko posrednika još jednom zatražio da Turska prekine da pretendira na utjecaj u “pravoslavnim balkanskim zemljama”.

– Putin je bio više nego jasan. Rekao je da Erdoganove snove o obnavljanju Otomanskog carstva na Balkanu službena Moskva više neće tolerirati i da je to uvjet za normalizaciju odnosa do kojih je mnogo više stalo turskoj nego ruskoj strani – rekao je ruski diplomat.

On podsjeća da se Erdogan prethodnih godina u više navrata hvalio da je uspio povezati ono što je Turska imala u vrijeme Otomanskog carstva. I zaista, Erdogan je govorio o 81 pokrajini o kojoj će brinuti, a među gradovima koje je nabrojao bilo je i Sarajevo.

Pored toga, kad je 2013. posjetio Kosovo, izjavio je da je to Turska. Ove godine je, također, pozivao sve muslimanske zemlje u svijetu da priznaju neovisnost Kosova. – Putin nikada nije blagonaklono gledao na turske pretenzije na Balkanu, a sada je jasno poručio Erdoganu da nipošto neće dozvoliti širenje turskog utjecaja u Srbiji i RS – prenosi naš sugovornik.

Kako naglašava, Rusija tradicionalno ima dobre odnose sa Srbijom, a Putin namjerava ih podigne na još višu razinu. – Prije godinu dana Rusija je u UN uložila veto na rezoluciju o Srebrenici. Također, tu su i ekonomski ugovori, kao i oni o vojnoj suradnji koje dvije zemlje imaju.

Putin Srbe smatra velikim prijateljima i namjerava u budućnosti maksimalno zaštiti interese Srbije i RS – tvrdi ruski diplomat. Erdogan je u ponedjeljak poslao pismo isprike Putinu zbog rušenja ruskog vojnog aviona nad Sirijom i ubojstva pilota Olega peske 24. studenog prošle godine.

Turski predsjednik, koji je prethodno sedam mjeseci odbijao da se izvini, naveo je da nikad nije imao namjeru srušiti ruski avion i da mu je jako žao zbog smrti pilota. Obećao je pokretanje nove istrage protiv turskog državljanina ALPARSLAN Čelika, koji se sumnjiči da je brutalno ubio pijeska.

Također, obećao je da će učiniti sve kako bi poboljšao odnose dviju zemalja. Prema navodima analitičara, Erdogan, koji je prije samo dva mjeseca izjavio da nema namjeru ispričavati Rusiji, sada je na to bio prinuđen. Zbog sankcija koje je Moskva uvela Ankari nakon obaranja zrakoplova ekonomska situacija u Turskoj je vrlo teška.

Pored toga, Turska sada ima jako težak vanjskopolitički položaj pošto je izgubila potporu gotovo svih saveznika, prvenstveno EU i SAD.