Published On: Uto, tra 30th, 2013

SREO ŽIVKA NA HODNIKU? Optuženi za zločine u Trusini uskoro van pritvora

Bojadžić, bivši zamjenik zapovjednika odreda “Zulfikar” Armije R BiH, u pritvoru je od studenog 2009. godine, kada je uhićen zbog sumnje da je počinio zločin u Trusini. U tom predmetu, koji je još tijekom, optuženom je istekao pritvor koji po zakonu može trajati najduže tri godine od potvrđivanja optužnice.
Međutim, Sudsko vijeće je u odvojenom predmetu – za zločine u Jablanici – odredilo pritvor Bojadžiću do kraja svibnja ove godine, odnosno dok se ne završi procedura knjiženja jamstva kao garant da neće pobjeći iz BiH.
Bojadžić, koji je rodom iz Novog Pazara, ima dvojno državljanstvo.Odbrana je na ročištu o određivanju pritvora održanom u petak, 26. travnja, navela da je Bojadžićev prijatelj ponudio nekretnine u iznosu od oko 746.000 konvertibilnih maraka kao garant da on neće pobjeći, što je Sud BiH prihvatio.
Nakon što izađe iz pritvora, Bojadžić će, prema odluci Suda, biti u kućnom pritvoru a policija će ga obilaziti jednom dnevno. Bojadžiću se sudi za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje hrvatskih zarobljenika u Jablanici tijekom druge polovice 1993. godine.
Njemu se sudi i za ubojstva Hrvata u selu Trusina kod Konjica, počinjena 16. travnja 1993. godine, gdje trenutno Obrane optuženih provode dokaze. Zajedno sa Bojadžićem, za zločine u Trusini sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH, javio je BIRN.