Published On: Tue, Apr 30th, 2013

STEŽE SE OBRUČ: Glavni tužitelj BIH sastao se sa austijskim veleposlanikom

Nakon današnje najave u kojoj stoji da Hypo banka, koja je odnedavno u državnom vlasništvu podiže kaznenu prijavu protiv klana Lijanovići zbog krađe preko 21 milijuna eura, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović, sa svojim suradnicima, sastao se danas s veleposlanikom Republike Austrije u BiH, Nj.E. Donatusom Kockom.
Na sastanku je razgovarano o aktivnostima i kapacitetima Tužiteljstva BiH za rad na predmetima organiziranog kriminala, korupcije i gospodarskog kriminala.
Glavni tužitelj upoznao je prisutne s naporima Tužiteljstva BiH u radu na mnogim složenim predmetima koji se odnose na zlouporabe u velikim iznosima, te da se počinje sa procesuiranjem više predmeta koji se odnose na kaznena djela korupcije, koji će biti jedan od prioriteta u radu Tužiteljstva BiH .
Tužitelj Salihović je istakao da je Tužilaštvo BiH odlučno da se suprotstavi korupciji i da radi na uspostavi vladavine prava, te da na ovom putu neće biti nedodirljivih.
Na sastanku je razgovarano io dešavanjima vezanim za Hypo Alpe-Adria banku u Bosni i Hercegovini, pri čemu je glavni tužitelj upoznao prisutne da Tužiteljstvo prati procesuiranje ovog predmeta pred entitetskim pravosuđem te da je Tužilaštvo BiH zatražilo, i sredinom ovog mjeseca od Federalnog tužilaštva zaprimilo, dio predmeta koji se odnosi na Hypo Alpe-Adria banku.
U narednom periodu će Federalna uprava policije dostaviti dokumentaciju koja se odnosi na ovaj predmet.
Glavni tužitelj je istaknuo da će ovaj predmet biti razmatran kao prioritetan iz razloga što se dovodi u pitanje međunarodni ugled BiH.
Također, veleposlanik je upoznao tužitelja s uočenim pojavama određenih nezakonitih aktivnosti osoba iz BiH koje vrše prijevaru osoba, državljana BiH, koji apliciraju za radne vize i nezakonito uzimaju novac za navodno dobivanje viza, te da pravosuđe BiH treba istražiti ove nezakonite aktivnosti, a da ove osobe, osim u BiH, djeluju u više zemalja.
Predstavnici Ambasade Austrije pohvalili su napore Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta organiziranog kriminala i korupcije, te zaželjeli glavnom tužitelju puno uspjeha u budućem radu.
Sudionici sastanka istaknuli su važnost provedbe zaključaka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, a gosti iz Austrije su istakli da je jačanje suradnje tužiteljstava u regiji od ključne važnosti za učinkovito procesuiranje predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije.
Na sastanku je istaknuta i važnost jačanja suradnje između pravosuđa Austrije i BiH.
Tužitelj Salihović je istakao da se nastavljaju aktivnosti na jačanju suradnje s tužiteljstvima u regiji, te da će 03. lipnja biti potpisan Protokol o suradnji u radu na predmetima ratnih zločina između Tužiteljstva BiH i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.
Sudionici sastanka istaknuli su da su jačanje pravosudnih institucija, neovisnost pravosuđa, uspostava vladavine prava i neovisnost izbora tužitelja ključni elementi u predstojećem procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, budućem privlačenju investicija u BiH te napretku i razvoju Bosne i Hercegovine.