Published On: Pon, kol 26th, 2013

Srednju Bosnu trese zlatna groznica

Potraga za zlatom u srednjoj Bosni i službeno je počela. Vlada Srednjobosanskog kantona na prijedlog Sedžada Milanovića, ministra gospodarstva (SDA), na svojoj prvoj sjednici nakon godišnjih odmora donijela je dvije odluke koje se odnose na istraživanje zlata na dvije lokacije, Mačkare – Mračaj u općini Uskoplje i u Bakovićima u općini Fojnica

 

Koncesiju za istraživanje eventualnih nalazišta zlata u Uskoplju, ali i njegovo iskorištavanje dobila je kompanija ”Glanz investment“ d.o.o. iz Sarajeva. Ova se kompanija jedina javila na javni konkurs za istraživanje i eksploataciju zlata na lokaciji Mačkara – Mračaj u Uskoplju koji je objavljen u maju ove godine.

Daleko više interesa potencijalni investitori pokazali su za istraživanje eventualnih nalazišta zlata u mjestu Bakovići u općini Fojnica. Podsjećamo, u Bakovićima je nekad postojao rudnik zlata koji je zatvoren prije 77 godina, a zlato pronađeno u Bakovićima izvozilo se u Veliku Britaniju te druge europske zemlje.

Je li iza Engleza u Bakovićima ostalo još zlata? To zanima mnoge.

Na javni konkurs za istraživanje objavljen također u maju ove godine, nakon što su i općinske vlasti Fojnice dale ”zeleno svjetlo“ za istraživanje, javilo se čak pet kompanija. Tri su među njima domaće; ”ESKIMO S2“ iz Travnika, jajački ”AU AURUM“ i ”Zlatna žica“ iz Fojnice.

Među zainteresiranim za istraživanje bila je i sarajevska kompanija ”Kung Feng Mining“, ali je posao dobila kompanija ”BBM“ d.o.o. Sarajevo. Oni su, po ocjeni šestočlanog Povjerenstva za dodjelu koncesija, imali najbolju ponudu.

Među ostalim, spremni su uložiti deset miliona maraka u istraživačke radove, studiju, potom ustupiti Vladi Srednjobosanskog kantona koja bi po dobivenim informacijama s terena raspisala konkurs za dodjelu koncesije za eksploataciju zlata. Upravo je činjenica da je neko spreman uložiti milione, a da garantovanja da će dobiti posao iskorištavanja zlata nema, bila je razlog što su pojedini članovi Vlade Srednjobosanke kantona tražili više informacija o investitoru, kao i samom postupku dodjele koncesije.

”Ja vas uvjeravam da nikakvih pritisaka na mene niti članove Povjerenstva koje je dodijelilo koncesiju za istraživanje nije bilo. Interes Vlade je staviti sve raspoložive resurse u funkciju“, poručio je ministar Milanović. Na kraju je odluka ipak izglasana, a resorni ministar je uvjeren kako zlata na području Bakovića još ima.

“Zlato je već pronađeno, sasvim ga sigurno ima, a u kojim količinama, to će pokazati istraživanja koja će, vjerujem, biti završena u idućih godinu dana“, kaže srednjebosanski ministar privrede Sedžad Milanović.

Bude li zaista zlata u Bakovićima u količina isplativim za eksploataciju, Vlada će ponovno raspisati konkurs za dodjelu koncesije, a u postupku iskorištavanja zlata morat će se voditi računa i o suglasnosti mještana kako se ne bi ponovio scenarij viđen na lokaciji Gotuše na rijeci Željeznici, gdje su mještani Gojevića i Bakovića skoro godinu dana svojim tijelima branili gradnju mini centrale za koju nikad nisu dali svoju saglasnost.

Nakon dodjele koncesija za istraživanje, zlatna groznica u središnjoj Bosni, i službeno je počela. Kako će završiti, tek će se vidjeti, piše Večernji list.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare