Published On: Pon, kol 26th, 2013

DOMAĆE SNAGE IPAK SPASILE JABLANICU: Kiša ugasila požare

Zbog kiše koja je noćas padala na području Jablanice stanje je malo bolje na požarištima, ali ne treba zaboraviti da se i poslije jake kiše zna pojaviti “oživljavanje” požara prouzrokovanih sagorijevanjem, kazao je jutros Feni pomoćnik načelnika u Upravi Civilne zaštite Jablanica Omer Nezirić.

Tijekom noći na području općine Jablanica počela je padati kiša, da bi u jutarnjim satima u nekim momentima ona poprimila dimenzije pravog pljuska. Kiša je počela padati jutros oko 03:30 sati i prestala je prije nekih pola sata-sat. Progrijava sunce, polako se diže i magla koja je bila obavila ova požarišta, tako da će se tek sada vidjeti realnija slika“, kazao je Nezirić.

Mišljenja je da će “vrlo teško doći do potpunog gašenja jer plamena čvorišta gdje su veće mase drveta, stabala će sigurno više dana tinjati u zavisnosti od vremenskih uvjeta, od temperature, vjetra. To moramo imati stalno u vidu i biti stalno oprezni“, kazao je Nezirić.

Istaknuo je da se na požarištu Slatina sinoć požarna linija ispod kote 902 počela razvijati u novom smjeru prema Kosnim lukama.

Tako da smo noć dočekali praktično u nekoj težoj fazi što se tiče ovog požarišta. Sinoć je djelovao helikopter Oružanih snaga BiH iza sela Slatine gdje se na neki način pokušalo zaustaviti ta požarna linija prema naseljenom mjestu. Ostala požarišta su jučer tijekom dana u nekoliko navrata po nekoliko minuta bila prekrivena kratkotrajnom kišom tako da je to koliko – toliko utjecalo na stanje na tim požarištima“, kazao je Nezirić.

Na požarištima su dva helikoptera Oružanih snaga BiH. Jedan će morati iz tehničkih razloga da se vrati u bazu radi obavljanja tehničkog pregleda, dok će drugi najvjerojatnije biti ovdje u nekoj fazi pripravnosti, dodao je. Nezirić je istaknuo da, što se tiče turskih helikoptera, ima nepotvrđene informacije da su oni jutros poletjeli iz Turske prema BiH i da se trenuno nalaze negdje u Bugarskoj.

Oni su jučer trebali da polete prema BiH, međutim, hidrometeorološke službe Republike Turske su imale procjenu da se na ovom području BiH očekuje narednih nekoliko dana značajnije nevrijeme, tako da su procijenili da je bolje sačekati jutro da bi se napravila realnija procjena“, kazao je Nezirić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare