SRBIJANSKI MEDIJI PIŠU: Srebrenica će biti odvojena od RS i proglašena distriktom?

Paralelno s najavljenim rezolucijom o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN iu Kongresu SAD, kao i sa sve većim prijetnjama da što više smanje nadležnosti RS, zapadne zemlje planiraju pokrenuti inicijativu da Srebrenica dobije poseban status

Točnije, da taj grad zbog zločina koji je u njemu počinjen dobije status distrikta kao što ga ima Brčko, prenosi novinska agencija Patria.

– Srebrenica bi bila isključena iz nadležnosti Banja Luke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tijekom rata tu bila zaštićena zona UN – navodi sugovornik Blica iz Vlade Srbije.

On podsjeća i da su sličnu ideju predlagale bošnjačke stranke još 2007. da bi Banja Luka na kraju Srebrenicu proglasila područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja. U ovom gradu vrijedi i posebno izborno pravilo da na lokalnim izborima mogu glasovati svi stanovnici koju su po popisu iz 1991. godine živjeli o tom gradu, bez obzira na to gdje danas žive.

Šef diplomacije BiH Igor Crnadak kaže za Blic da je ova ideja vrlo opasna.

– Nikakvu službenu inicijativu o Srebrenici nismo dobili. Ali ukoliko se međunarodna zajednica na to odluči, mora biti oprezna jer nije prihvatljivo nikakvo prekrajanje ustavnog uređenja BiH – kaže šef diplomacije BiH Igor Crnadak.

I vlast i oporba u RS osuđuju ovu ideju koja bi predstavljala rušenje Daytonskog sporazuma. Da bi Dejton bio promijenjen, potrebno je da se o tome suglase tri konstitutivna naroda BiH, kao i Srbija i Hrvatska kao garanti sporazuma. A upravo Beograd, točnije premijer Aleksandar Vučić, bit će pod velikim pritiskom, prije svih Njemačke, da pristane na slabljenje Republike Srpske unutar BiH.