Published On: Sub, kol 15th, 2015

Srbija traži da se na slobodu pusti Mile Mrkšić, ratni zločinac osuđen za masakr na Ovčari kod Vukovara

Potpredsjednik srpske vlade i šef nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim tribunalom (ICTY) Rasim Ljajić najavio je u subotu da će u ponedjeljak zatražiti hitno puštanje na privremenu slobodu i liječenje Mile Mrkšića (na fotografiji gore lijevo, s Veselinom Šljivančaninom), koji u Portugalu izdražava kaznu za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.
“On je ozbiljno bolestan i u ponedjeljak ću tražiti da se iz humanitarnih razloga hitno pusti na liječenje u Srbiju”, izjavio je Ljajić agenciji Tanjug nakon razgovora s Mrkšićevom suprugom i veleposlanikom Srbije u Portugalu.
Mile Mrkšić je od 2012. godine u zatvoru u Lisabonu po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji koji ga je osudio na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubojstva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčari u studenom 1991. godine.
Mrkšićeva kći Marija ranije je u pismu medijima navela da je njezin otac od 22. srpnja u zatvorskoj bolnici zbog astme i fizičke iscrpljenosti, da su liječnici pretragama otkrili da boluje i od karcinoma pluća, te da je njegovo “stanje kritično i svakog trena može umrijeti”.
U pismu je navela i da je od srpskih vlasti i ICTY-a zatražila njegovo privremeno puštanje na liječenje u Srbiju iz humanitarnih razloga, ali da još nije dobila odgovor.
Mrkšić je na optužnici ICTY-a zbog zločina na Ovčari bio zajedno s časnicima bivše JNA Veselinom Šljivančaninom i Miroslavom Radićem, a vijeće Haškog tribunala osudilo ga je na 20 godina zatvora, Šljivančanina na pet godina, dok je trećeoptuženi Radić oslobođen krivnje.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare